Не е добра идея да се въвлича банката в политическия процес - това коментира управителят на БНБ Димитър Радев след среща с президента Румен Радев. Спазвайки промените в Конституцията и след като и трите мандата не бяха осъществени, държавният глава стартира процедура по разговори с потенциалните служебни министър-председатели. Шефът на Народната банка е един от тях. 

Президентът Радев стартира преговори за служебен премиер - какви са вариантите

Според Димитър Радев има две групи причини, поради които той не би бил удачен избор за служебен премиер. 

"Първата е чисто съдържателна. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време. Това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 г. и има една здравословна дистанция между Централната банка и политическия процес. Така че трябва да не се допуска такова въвличане на банката. Има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че има колизия и с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани. Освен това съм подписал и Етичен кодекс, който изрично посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва участие в политическия процес и да прави опити да взима позиции, извън тази на управител. Всичко това се отнася както мен, така и за подуправителите. Това са съображенията, които посочих пред държавния глава, все пак накрая той ще обяви", допълни управителят на БНБ. 

По думите му ще бъде не много далновидно политически и стратегически, ако се въвлече Централната банка в политическия процес. "С идеята да решим конюнктурен проблем, ще дадем дългосрочни проблеми. Това не е редно да се допуска", завърши той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня