Седем политически сили са против избирането на Венцислав Каймаканов за областен управител на Пловдив
Седем политически сили са против избирането на Венцислав Каймаканов за областен управител на Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Венцислав Каймаканов
64822
Венцислав Каймаканов
  • Венцислав Каймаканов

Назначаването на областен управител от ДПС означава, че хората на Доган се целят в местната власт. Това заяви кметът на Пловдив и лидер на ГЕРБ Иван Тотев по повод казуса Венцислав Каймаканов.

По думите му политическата роля на един областен управител е да подготви почвата за следващите избори. „Когато се назначава такава фигура от партия, която няма нито един депутат от града, сами може да се досетите каква е целта”, каза още Тотев.

Социалистите в Пловдив и областта поискаха незабавно преразглеждане на решението на Министерски съвет за назначаването на Каймаканов. Преди седмица пред националното ръководство ние изразихме своите притесненията, че назначаването му ще провокира недоволството не само на нашите членове и симпатизанти, но и на пловдивската общественост, заяви председателят на областния и градски съвет на БСП Георги Гергов. Червените не са съгласни с избора на Каймаканов за областен, защото, според тях, той ще доведе до крах на доверието в БСП и обезличаване на структурите им.

Назначаването на управител на Пловдивска област от квотата на ДПС е шамар не само за БСП и техните симпатизанти, но и за по-голямата част от пловдивчани. Това е мнението на Дани Каназирева и общинските съветници от ПП „Съюз за Пловдив”. Не обсъждаме и не коментираме личността на Каймаканов, а политиката на управляващата коалиция, която подменя вота на избирателите в областния град.

Движение „България на гражданите” застана зад протестите на пловдивчани, провеждани през последните дни, и подкрепя изцяло исканията им, заяви координаторът на движението в Пловдив-град д-р Димитър Шишков.

Който и да беше избран от квотата на ДПС в Пловдив, реакцията на хората щеше да е същата”, заяви местният лидер на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева. Не е нормално, след като Каймаканов загуби едни кметски избори, сега да заема ръководен пост чрез партийно назначение”, заяви Деведжиева. „Скандално е Каймаканов да отрича, че е издигнат от ДПС, а Петя Раева да застава зад него, но още по-скандално е признанието му, че е давал заем на Джевдет Чакъров, който сега вероятно му връща услугата" добави лидерът на пловдивските тъмносини.

Назначаването на областен управител на Пловдив от квотата на ДПС е политическа грешка . Той няма да бъде приет от жителите на Пловдивска област и само ще предизвиква негативни реакции срещу правителството на Орешарски. Това е мнението на председателя на „Национален идеал за единство” (НИЕ) Петко Атанасов.

ОТ ВМРО-БНД също са твърдо против назначението на Венцислав Каймаканов за областен управител. Според тях пловдивчани са доказали, че не искат да живеят във „филибелийски вилает”, управляван от валията Каймакамов. Войводите се заканват, че няма да допуснат малцинствената партия ДПС да се превръща в незаобиколим фактор в политиката на страната, както и да продължава да завзема властови позиции по места и в държавата.

Междувременно въпреки протестите новият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов започна първия си работен ден. Около 50 недоволни от назначението му се бяха събрали тази сутрин пред Областната управа, призовавайки го да излезе и да разговаря с тях. Той от своя страна очакваше те да излъчат представители за изразяване на техните искания.

В крайна сметка Каймаканов все пак реши да излезе пред протестиращите, но бе посрещнат с бурни освирквания и обидни реплики.