Сагата с блокираните туристи – удар по репутацията на България
Сагата с блокираните туристи – удар по репутацията на България / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Сагата с блокираните туристи – удар по репутацията на България
44674
Сагата с блокираните туристи – удар по репутацията на България
  • Сагата с блокираните туристи – удар по репутацията на България

Репутацията на България е пострадала в много сериозен план покрай случая с блокираните у нас руски туристи, каза главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той добави, че проверката по случая е започнала след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, въпреки че вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска поясни, че разговор с премиера не е достатъчно основание за старта на подобна проверка.

В понеделник стана ясно, че са налице данни за длъжностни престъпления както от страна на "България ер", така и от страна на „Алма тур". Борис Велчев обясни, че от случая най-много е пострадало реномето на нашата страна.

"Вече не става дума само за отношения между две дружества, а за репутацията на една държава. Ние сме възложили на икономическа полиция да направи проверка, за да се изясни дали няма присвоени средства, измамливо насочени средства. Дали някоя от компаниите не е в състояние на банкрут, което е наказуемо деяние, ако не бъде декларирано", добави още главният прокурор.

Велчев каза още, че в прокуратурата е пристигнал сигнал по случая с искането на подкуп от бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заради проект в столичния Бизнес парк.

Обвинението ще създаде специален щаб преди изборите, който ще разследва подобни сигнали и други изборни нарушения. "Една организация, която да реагира своевременно, бързо и с приоритет на всички сигнали за купуване на гласове", уточни Борис Велчев.

В петък над 500 руски и 180 финландски туристи не можаха да излетят към държавите си. Причината е, че превозвачът "България ер" отмени полети, резервирани от дружеството "Алма тур флай", част от туроператорската група "Алма тур". Двете компании имат финансови спорове за близо 7 млн. лева.