С. Бинев: Дано Борисов ме опровергае и да е готов на контрол от критиците си
С. Бинев: Дано Борисов ме опровергае и да е готов на контрол от критиците си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
С. Бинев: Дано Борисов ме опровергае и да е готов на контрол от критиците си
76147
С. Бинев: Дано Борисов ме опровергае и да е готов на контрол от критиците си
  • С. Бинев: Дано Борисов ме опровергае и да е готов на контрол от критиците си

Ако Бойко Борисов позволи да има обективен контрол и тотален надзор над новото правителство, ще покаже, че е човек, който си е извадил поуки. Коментарът е на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев, който днес беше един от двамата народни представители на групата, гласували срещу избора на новия премиер.

В интервю за Дарик Бинев, който не е пестил острите си критики към Борисов, обясни, че гласуването му срещу кандидатурата за министър-председател е бил правилен и принципен ход.

В същото време депутатът е подкрепил структурата и състава на новия кабинет, защото по думите му „човек трябва да бъде лоялен както към себе си, така и към хората, с които е в един отбор в парламента".

Слави Бинев съобщи, че е чул в кулоарите за забрана да оглавява комисия в НС.

„Ние подкрепяме програма и много бързо ще си проличи дали тази програма ще се изпълнява или ще се отлага. Тази подкрепа винаги може да бъде оттеглена в момента, в който групата прецени, че ние сме едни заложници на нечисти намерения. Най-важният акцент, който трябва да бъде направен, това са комисиите, в които трябва да има контрол над това правителство. Доколкото чувам в кулоарите са поставени всякакви условия по никакъв начин да нямам лостове за контрол, защото се знае, че моят контрол ще бъде обективен, което ясно показва, че има лична битка, но тя не е от моя страна, а от някой друг".

По думите на Бинев за всеки човек има два теста - това са загубата и победата: „Чак пък толкова смирен Борисов аз не съм видял, който да си е извадил кой знае какви поуки. Видяхме един човек, който не се държи по този арогантен начин, по който се е държал преди това. Сега идва друг момент - дали ще видим един Борисов, който вече поемайки властта, дали това няма да бъде само едно засищане на егото и разплата с инакомислещите и дали наистина би допуснал контрол - един тотален надзор над цялото правителство".

Според Слави Бинев контролът трябва да бъде осъществяван от хора, които не са обвързани във властта: „Чест прави на Валери Симеонов, че не пое бремето на това да бъде вицепремиер, защото сигурно не се самозалъгвате, че щом Ивайло Калфин е вицепремиер, Симеонов нямаше два пъти повече основание да бъде такъв. Ние подкрепяме програма и когато видим, че нейните приоритети не се изпълняват, тя просто ще бъде скъсана и забита на копие по стар български обичай. За първи път се моля бъдещето да ме опровергае и тези, към които съм насочил своите критики, да ми натрият носа, да ми покажат, че са готови да имат контрол от най-техния жлъчен съдник, но както се пее в една песен - а дано, ама надали".