С тежка техника отводняват Мало Конаре
С тежка техника отводняват Мало Конаре / снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заедно със заместник-министъра Павел Гуджеров и министъра на земеделието и храните Десислава Танева посетиха наводненото село Мало Конаре. Те се запознаха на място с обстановката и възникналите проблеми.

Бързо беше създадена организация по докарване на тежка техника на „Напоителни системи”-Пазарджик и Пловдив - три верижни багера, които ще почистят и разширят общинския отводнителен канал. Министър Василева и министър Танева се убедиха, че това е най-бързият начин да се оттекат подпочвените води.

„Ситуацията е тежка, защото тук по принцип е високо нивото на подпочвените води и заради обилните валежи, водата на места се е вдигнала над кота терен”, каза министър Василева. „Искаме хората да са спокойни, че държавата ги подкрепя и им помага в тежка ситуация”, добави тя.

Кметът на село Мало Конаре Димчо Караиванов разказа, че селото за първи път се наводнява така и не помни такава ситуация. Водата е избила в над 70% от къщите. Мало Конаре е едно от големите села, в него живеят около 5000 души, тъй като е близо до Пловдив и Пазарджик.

И.д. директорът на Басейнова дирекция за Източнобеломорски район Вълчо Караджов, който също е на място, посочи, че не е препоръчително да се изпомпва водата и да се отводняват приземните етажи на къщите, докато не падне нивото на подпочвените води, за да не се застрашава конструкцията на домовете.

„Няма опасност за хората. Има готовност и за евакуация на животни, ако се наложи, или за изнасянето на имущество от приземните етажи в селото, които са наводнени”, каза още министър Василева. Тя напомни, че местната и централната власт имат механизми да се подпомогнат хората.

Екипи на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на хората” също са на място.