/ БГНЕС, архив
Около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност
Около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност
98100
Около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност
  • Около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност
Линията на бедност у нас ще се увеличи с 27 лева през следващата година и ще доближи максимално размера по Евростат, предвижда постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. Предложеният нов размер на линията на бедност е 348 лева или с 8,4% по-висок спрямо сегашната стойност.
 
Евростат: Около 2,5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

Линията на бедност показва минимумът от средства на месец, които са нужни за покриване на жизнените потребности на хората от хранителни и нехранителни стоки и услуги.
 
Изборът на размера от 348 лева за догодина е съобразен със съотношението между разходите за тези стоки и услуги, съответстващо на средното за 20% от най-бедните домакинства у нас.
 
Актуализирането на стойността на линията на бедност трябва да отговори на доходите и структурата на потребление на най-бедните български граждани. Предложеният нов размер за 2019 г. е с 8,4% по-висок от сегашните 321 лева и e най-близо до размера на линията на бедност по Евростат, който е 351 лв.
 
Xopaтa във Bидин, Пaзapджик и Kъpджaли живeят нaй-бeднo

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живот у нас към първите три месеца, около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност, но в сравнение с миналата година броят им е намалял с около 180 000 души.