С церемонии в цялата страна отбелязахме Освобождението на България
С церемонии в цялата страна отбелязахме Освобождението на България / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg
Тържествата в София
50886
Тържествата в София
  • Тържествата в София

Във всички градове на страната днес тържествено беше отбелязана 134-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Традиционно център на тържествата беше връх Шипка.

В 12.00 ч. на площада в подножието на върха започна тържествен митинг. Заради лошото време обаче беше отложено поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата. Въпреки лошите метеорологични условия - силен вятър, скреж и ниски температури, стотици хора изкачиха стъпалата до върха.

Тържествена церемонията по издигането на националното знаме се състоя на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски” в София. Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн.

Пред погледите на стотиците граждани държавният глава Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците, след което поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците.

Вечерта на площад „Народно събрание” се състоя и тържествената заря-проверка по повод Националния празник. На площада тържествено бяха изнесени знамената-светини. Словото на президентът Росен Плевнелиев изслушаха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, политици, дипломати, представители на Българската православна църква, много граждани.

В СТРАНАТА:

Кюстендил: Националният празник на България беше отбелязан с тържествена програма в Кюстендил, която започна от 11.00 ч. на централния площад „Велбъжд”. На него присъстваха здравният министър д-р Стефан Константинов, кметът на града Петър Паунов, жители и гости на града. Пред паметта на загиналите за свободата на България се поклониха общински съветници, много граждани.

„3-ти март ще остане навеки една от най-светлите дати в историята на българския народ”, каза директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички, който поздрави кюстендилци с празника. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника „Булаир”, а след това на централния площад започна музикална програма. По повод 3-ти март по инициатива на кмета на общината бяха раздадени 2000 български знамена. Те бяха подарявани от момичетата, които ще участват в предстоящия на 17 март конкурс за избор на девойка „Кюстендилска пролет 2012”.



Благоевград: Националният празник на България 3-ти март е ден на гордост, преклонение и равносметка. Това каза в словото по повод 134 години от Освобождението на България актьорът Андраш Кончалиев по време на тържествена церемония на пл. „Македония” в Благоевград.

„В този свещен за цяла България ден сме се събрали в храмовете, а след това  на обществени места, за да благодарим на Бога за това, че преди 134 година България се освободи от турско робство. Прекланяме сме пред всички, дали своя живот за свободата на отечеството ни. Господ да благославя щедро нашата родина, да има благоденствие във всяко едно семейство и радостта да тлее във всяко едно човешко сърце. Честит национален празник!”, обърна се към присъстващите и Неврокопският митрополит Натанаил след  като отслужи панихида за загиналите в Освободителната война.

Церемонията беше предшествана от шествие на младежкия духов оркестър с диригент Севдалин Николов и издигане на националното знаме. Цветя пред паметника на Гоце Делчев поднесоха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, областният управител Костадин Хаджиагев и заместникът му Бисер Михайлов, както и представители на руската общност.

Пазарджик: С поднасяне на цветя и венци пред паметници и паметни плочи на личности, свързани с националноосвободителните борби в Пазарджик, отбелязаха празника. На централния площад „Константин Величков” беше издигнато националното знаме. След това кметът на града Тодор Попов произнесе тържествено слово. „В този ден се прекланяме пред подвига на стотиците, дали живота си за Освобождението. Пътят на свободата е осеян и с жертвите на Априлското въстание, и с 15-те хиляди доброволци, участвали в боевете за нашата независимост. Ще споменем и 80-те доброволци от нашия край, участвали във войната. Поклон пред тях! От Трети март България тръгва да наваксва пропуснатото. Днес честваме Националния празник с надежда за нови по-добри исторически перспективи пред родината ни”, изтъкна Попов.

Смолян: 3-ти март беше отбелязан с молебен, поднасяне на венци и празничен концерт в смолянския квартал Устово. Отслужен бе тържествен благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола”. Там присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов, депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски, председателят на Общински съвет-Смолян Филип Топов, директорът на ОД МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев, командирът на 101-ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и други официални лица.

След молебена тържествено шествие, организирано от сдружение „Родопски хайдути”, премина през града с черешово топче и гръм на пушки, под звуците на родопска гайда. Пред паметника на Борците за свободата слово изнесоха кметът на Смолян Николай Мелемов и директорът на Държавния архив в града Зоя Начева.

Пловдив: „Освобождението на България е знаменателна дата в историята на нашия народ”, заяви пловдивският митрополит Николай по повод Националния празник 3-ти март. Той допълни, че чашата на търпението на българите по време на османското робство е преляла през 1876 г. по време на Априлската въстание. Жестоките кланета на български жени и деца били отразени от чуждестранни журналисти. По думите на владиката сведенията на българските духовници посредством Санктпетербургския митрополит трогнали руския император до решимост да постави резолюция „Да бъде България свободна!”, изтъкна духовникът. Според Негово Високопреосвещенство руското православие изпълнило Христовите слова „Никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си за своите приятели”.

„Наш дълг е да продължим и да изпълним това, което са имали като идеал нашите борци за свобода Левски, Ботев, отец Паисий и всички други”, заяви по повод националния празник кметът Иван Тотев.

Кърджали: Картички с формата на папирус и патриотични стихове на български поети раздаваха по улиците на Кърджали с пожелание не само на 3-ти март да почитаме стожерите на националната ни самобитност, дух и традиции.

Хасково: Ритуал по издигане на националното знаме беше организиран и на площад „Общински” в Хасково. Честването продължи на площад „Свобода” с полагане на венци и цветя на Паметника на незнайния воин и празничен концерт с участието на Теодор Батуров и Фолклорен танцов ансамбъл „Хасково”. Присъстваха военнослужещи от Хасковския гарнизон, граждани, обществени организации и политически партии.

Стара Загора: Тържественото отбелязване на националния ни празник в Стара Загора започна в 10.00 ч. на площада пред общината, където бе издигнат националния флаг на Република България, знамената на Европейския съюз и на града.

„3-ти март е свещена дата за българския народ, дата, която ще помним завинаги. 3-ти март обаче не е само лист хартия, който трябва да бъде прочетен. 3-ти март е и нещо много повече - това е дата, която всеки българин трябва да чувства в сърцето си, когато си спомня за България, когато си спомня за подвига на загиналите за Освобождението”,  каза кметът Живко Тодоров пред събралите се граждани. „Нека бъдем горди българи, с това че Ботев, Левски, Волов и много други родни патриоти загинаха заради възможността днес ние да живеем свободно, да избираме своето бъдеще и да градим една нова и различна България”, каза още той.

Старозагорци се поклониха пред паметта на освободителите на Паметника на Защитниците на Стара Загора, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите във войните старозагорци, Паметника на загиналите войни в Джуранлийския бой. По-късно в Мавзолея- костница „19 юлий 1877” беше отслужена заупокойна молитва за душите на избитите старозагорци. Общоградското честване продължи с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Сливен: С церемония по издигане на националното знаме, панихида за загиналите воини, молебен и тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника „Хаджи Димитър” почетоха празника в Сливен.

„Датата 3-ти март събира в едно вековното страдание и героизма на народа ни. Освобождението на България дава силен тласък за развитието и на нашия град. Непокорните дотогава сливналии дават път на своята предприемчивост. Днес - 134 години по-късно, трябва заедно да вървим напред и да търсим поводи за гордост не само в историята си”, изтъкна в словото си кметът на общината инж. Кольо Милев.

Благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужение със сливенски свещеници и дамски хор при катедралния храм „Св. Димитър”. Ученици от сливенските училища пък се включиха в традиционната лекоатлетическа щафета „3 март” и масовия крос „Освободител”.

Ямбол: Празникът в Ямбол беше отбелязан с церемония по издигане на националния флаг пред сградата на общината. В нея участваха стотици граждани и представителни части на Ямболския гарнизон. Отслужена бе заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода. По-късно честването продължи с тържествено шествие до паметника на загиналите за националното ни освобождение. От името на държавни и местни институции, политически партии, неправителствени и патриотични организации бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Бургас: За първи път от 20 години насам Бургас отбелязва празника със заря-проверка. Тържествените илюминации включват и празничен салют от взвод автоматчици.

„Честит празник! Много здраве, много успехи на всички мои съграждани”, пожела кметът Димитър Николов по-рано през деня и покани съгражданите си за илюминациите. „Мисля, че в България тази традиция е започнала през 1928 г. Надявам се зарята да бъде впечатляваща, особено за най-малките ни съграждани”, сподели още той.

През деня стотици бургазлии се включиха в проявите, организирани от Общината. С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и Бургас. Молебен за благоденствието на страната отслужи църковното настоятелство.

Варна: Във Варна честванията започнаха още сутринта с празничен н молебен в катедралния храм „Свето Успение Богородично”, последван от церемония по издигане на националното знаме в чест на празника. От площад „Св. Св. Кирил и Методий” тръгна шествие, което премина покрай паметника на граф Игнатиев и паметниците на загиналите руски и  украински воини. На мемориалите с военен ритуал бяха положени венци и цветя. В града се проведе и традиционната 47-ма лекоатлетическа щафетна обиколка.

Добрич: Почетен караул на Военноморските сили във Варна отдаде почести в памет на загиналите за Освобождението на България на общоградското тържество в Добрич. „Никоя друга дата в националния календар не събира в едно родолюбие, саможертва, преклонение, възторг, така както 3-ти март въодушевява свободния народ. На този ден България излиза на европейската историческа карта, за да пребъде”, заяви в словото си на общоградското поклонение пред паметника на хан Аспарух кметът на Добрич Детелина Николова.

Максим Альошин - вицеконсул в  Генералното консулство на Руската федерация във Варна, поздрави гражданите с празничния ден. С тържествен ритуал на празника бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

Шумен: Празникът беше отбелязан тържествено и в Шумен.

Силистра: Силистра също се поклони пред паметта и саможертвата на хилядите войни за освобождението на България от турско робство преди 134 години. Десетки граждани застинаха в минути на гордост при тържественото издигане на националния трибагреник на площад „Свобода” под мелодията на химна „Мила Родино!”, изпълнен от духовия оркестър. Честта тази година бе за учениците Ивайло Иванов от ПМГ „Св. Климент Охридски” - златен медалист по природни науки от национални и международни олимпиади, Михаела Тодорова - приложничка и ученичка от Икономическата гимназия „Атанас Буров” и Глория Василева - републиканска шампионка по лека атлетика, ученичка в СОУ „Никола Вапцаров”.

Представителите на светската и духовна власт, десетки родолюбиви силистренци положиха венци и цветя пред символите на Освобождението в Силистра - бюст-паметниците на Стефан Караджа, Кап. Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. На почетен караул пред паметниците застанаха мъже и жени от регионалните клубове „Традиция” в Силистра и Добрич.



Русе: С тържествена церемония пред Паметника на Свободата в Русе беше отбелязан Националният празник на България. „В празничния 3-ти март се изправяме пред своя дълг, мисия и отговорност да разчетем правилно посланията на времето и да посрещнем предизвикателствата на днешния и утрешния ден”, каза в словото си областният управител на Русе Стефко Бурджиев. Русенският митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода.

Разград: Собствениците на „Лудогорец” Кирил и Георги Домусчиеви издигнаха трибагреника на общоградското тържество по случай 3-ти март в Разград. Заради очакваното присъствие на благодетелите на есенния шампион на А-група на пл. „Възраждане” имаше нетипично много хора. Честта да издигнат знамето се падна на братя Домусчиеви като най-нови почетни граждани на Разград. Те не поднесоха слова за празника, по принцип няма и такава традиция за честването на националния празник в Разград. Поздравления на площада отправят само кмета и областния управител. Приспособлението за издигане на флага може да се обслужва само от един човек и с тази дейност се справи по-малкият брат Домусчиев Георги, Кирил Домусчиев наблюдаваше до него как се трибагреника се издига до нивото на европейското знаме и това на община Разград.

Венци пред Мавзолея поставиха представители на местни управници, представители на политически сили, неправителствени организации, националния фен клуб „Лудогорец”, както и футболния клуб „Лудогорец”, представляван от двама юноши на клуба.



Търговище: С панихида и шествие в Търговище бе отбелязана 134-та годишнина от Освобождението на България. Признателни потомци се събраха в храм „Св. Иван Рилски”, където свещеноиконом Славчо Проданов отслужи панихида за загиналите за свободата на България руски, румънски и финландски войни и български опълченци.

Пред погледите на десетки хора на централния площад „Свобода” в областния град се състоя церемония по вдигане на националния флаг. След това присъстващите официални лица, граждани и ученици поеха в шествие към Паметника на българо-руската дружба в Боровата гора до града. Шествието бе водено от градския духов оркестър и фанфарната музика към Първо ОУ „Христо Ботев”, които повдигаха патриотичния дух на множеството. Положени бяха венци и цветя в знак на признателност пред подвига на борците за национална свобода.

Велико Търново: С ритуал по издигане на националното знаме и военни почести бе отбелязан празникът във Велико Търново. Пред Вечния огън в криптата на паметника „Майка България” бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации, много граждани.

В деня на националния празник венци и цветя на признателност покриха десетките монументи и паметни знаци, издигнати във Великотърновския край от поколенията по пътя на руските войски и българските опълченци от река Дунав до Балкана. Празничните прояви започнаха в първия освободен български град - Свищов, с благодарствен молебен в катедралния храм „Света Троица” и тържествен ритуал в местността „Паметниците”. Тук за вечни времена се съхранява праха на 812 руски воини, загинали при форсирането на р.Дунав през лятото на 1877 г.

Край Братската могила в с. Горна Студена, Свищовско, където в началото на войната е била Главната квартира на руската армия и първата полева военна болница, бе отслужена заупокойна панихида в памет на над 3000 руски войници и офицери, починали от раните си при боевете на Шипка, Плевен, Ловеч, Никопол и погребани в селото.

Габрово: Тържествено беше отбелязана годишнината и в Габрово.  На пл. „Възраждане” в града беше издигнат националния флаг.

Ловеч: Със залп на Черешовото топче откриха тържествения военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков в Ловеч. В Катедралния храм „Света Троица” беше отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите в църковния двор, на паметната плоча на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметници, на Кървавия камък в кв. „Дръстене”.

Честванията на националния празник в града започнаха още на 29 февруари с рецитала „В сърцата си България носим...”, посветен и на 135-годишнината от освобождението на Ловеч.

Плевен: С церемония по издигане на националния трибагреник и панихида в памет на загиналите за Плевен 31 000 воини, градът отбеляза 134 години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя.

На тържеството присъстваха министрите Ивайло Московски и Тотю Младенов, кметът на града доц. Димитър Стойков, областният управител Иван Новкиришки, общински съветници и други официални гости. След празничните слова бяха поднесени венци и цветя пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Историческият паметник пази спомена за битката край града, която според историците е изиграла решаваща роля за победоносния изход на Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г.



Враца: С българския химн и издигането на националния флаг във Враца почетоха 134-тата годишнина от освобождението на България. „3-ти март е върхът на една цяла епоха - епохата на Българското възраждане - и нейн достоен финал! 3-ти март е и едно голямо начало - началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно се преплитат интересите на великите сили”, каза в тържественото си слово кметът на община Враца инж. Николай Иванов.

„Паметта за 3-ти март не избледнява с годините и ето, с всяко честване този славен ден прибавя по нещо към старите хроники - за отминали събития, за непрежалими жертви, за бойно единство, за пътищата към победата в суровите дни на 1877-1878 г! Съдби на обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и  мирни хора са преплетени в тази дата! Един истински венец, който краси  свидното лице на Майка България!”, отбеляза той пред паметника на Христо Ботев в града.

На централния градски площад траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за здравето на всички. Преди това в града врати отвори и обновената кула на Куртпашовци.

Монтана: Венци бяха поднесени пред Паметника на загиналите за Освобождение на България в Монтана. „Преди 134 години краят на една война, слага началото на една нова България. Държава, в която са защитени основните човешки права - свобода, справедливост, равенство пред закона, солидарност и мир. За тези идеали са загинали много българи, пред които се прекланяме днес. Не само в тяхна памет, но и в името бъдещите поколения трябва да живеем и работим така, че да отстоим своите идеали - да бъдем достойни хора, в една демократична и силна България”, обърна се с поздрав кметът на областния град Златко Живков.

Видин: Във Видин тържеството за празника започна с празнично шествие от музей „Конака” до площад „Бдинци”. Там бе извършена церемония по издигане на националното знаме, положени бяха венци и цветя пред паметника на загиналите в освободителните войни на България.

Тържествено беше отбелязан празника и пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война, издигнат в село Иново. „България и Видин никога няма да забравят приноса на тези, които намират смъртта си на чужда земя по време на Освободителната война. Паметникът в Иново е сред десетките, издигнати в цялата страна, които са външния израз на нашата признателност. Останалото е в сърцата ни”, каза кметът на Община Видин Герго Гергов пред хората, дошли да почетат паметта на загиналите.

На празника присъстваха посланикът на Република Румъния Антон Пъкурецу, почетният консул на Румъния във Видин Коста Гривов, областният управител на Видин Цветан Асенов, представители на политически партии, институции, организации, училища, много граждани.

След официалната част беше представена историческа възстановка на освобождението на Видин от турско робство. Подобно събитие в такъв мащаб се организира за първи път в града. Картините от историческите събития бяха разиграни пред Стамбол капия - пресъздадени бяха престрелките с турските заптиета, тържественото посрещане от видинското гражданство на руските части, предвождани от ген. Боревски навръх християнския празник Благовещение и предаването на ключа на града от Изет паша.