С Алексей Петров трябвало да бъде задържан и Бойко Борисов
С Алексей Петров трябвало да бъде задържан и Бойко Борисов / снимка: БГНЕС

"Ще продължаваме да искаме цялата съдебна система да бъде в истинския смисъл независима и деполитизирана въпреки натиска и репресиите, които се оказват срещу РЗС", заяви Яне Янев във Варна по повод определението на Конституционния съд до ЦИК за експертиза за преизчисляване на изборните гласове от юли 2009 година.

"Конституционният съд най-вероятно цели да угоди и да направи това, което са замислили управляващите милиционери в България", каза още Янев. Според него това ще се потвърди, ако на делото бъде посочено името на заместник-председателя на РЗС Атанас Семов. Това ще е удар по един от най-силните народни представители на партията, смята Янев и допълни: "Ако съдът се поддаде на провокация за Атанас Семов, това ще бъде знак, че Бойко Борисов не иска да има опозиция, алтернатива и силни, можещи и интелигентни политици за конкуренция".

По повод ареста на Алексей Петров Янев заяви, че ако в страната наистина има правов ред, то с всички, заловени до момента, е трябвало да бъдат задържани и всички, с които те са работили, а в това число влизал и Бойко Борисов. Според лидера на РЗС всички действия срещу организираната престъпност са цирков етюд и зрелище, който само забавлява хората и измества проблемите. Не се води истинска борба с организираната престъпност. "Ние сме за такава борба, но считаме, че трябва да се започне от "белите якички". Първо да бъдат арестувани голяма част от министрите на БСП, ДПС и Кобурга, които са откраднали пряко и косвено поне 10 млрд. лева за 8 години", заяви Янев.