РЗС се цели в топ 4 на политическите сили за следващите избори
РЗС се цели в топ 4 на политическите сили за следващите избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
РЗС се цели в топ 4 на политическите сили за следващите избори
48252
РЗС се цели в топ 4 на политическите сили за следващите избори
  • РЗС се цели в топ 4 на политическите сили за следващите избори

Основната цел на РЗС е да се докаже като парламентарна партия и през оставащата година и половина - две до следващите избори за Народно събрание да бъде измежду първите четири политически сили в страната. Това каза лидерът на партията Яне Янев в предаването „Годината” на Дарик. Според него РЗС ще успее, защото готви нова стратегия, която ще оповести в началото на следващата година.  

РЗС има 123 общински съветници и това показва, че като структура е запазила влиянието си в страната, смята председателят й. Той допълни, че областни градове като Кюстендил, Видин, Габрово партията има „солидни позиции“ - по трима-четирима общински съветници. 

Янев каза, че в кризисната 2011-а партията му се е лишила на първо място от  субсидия. На въпрос защо РЗС подкрепя партията, която е направила най-голямото им лишение през годината, Янев отговори: „Мой колега сполучливо каза, че това е Стокхолмския синдром – да обичаш или подкрепяш мъчителите си, но това е  само в рамките на шегата. В условията на тази тежка финансова криза в цяла Европа, няма друг изход освен да се подкрепи пактът за финансова стабилност и консервативната политика, заложена в бюджета на правителството, все пак трябва да бъдем отговорни”.

Той коментира, че пенсионната реформа, която неговата партия подкрепи, е част от механизмите на цялостната финансова политика, заложена в бюджета: „Данъците, пенсионно-осигурителната система са част от фискалната политика на държавата и не може едното да се подкрепи, а другото да не се подкрепи”.

РЗС си извоюва правото да бъде политическа сила, която е и своеобразен политически омбудсман, изрази мнение Яне Янев в коментар за записите от СРС-та, които партията изнесе през годината. „Ние се радваме на възможността постоянно да идват хора и да носят информация, ще запазим тази възможност, защото това е своеобразен лост за корекция на всичко, което се случва в управлението на държавата и ние играем ролята на контрапункт и по-скоро на спирачка. Вие виждате, че благодарение на нашите действия МВР малко се възпря от безобразията”, коментира Янев. По думите му МВР трябва да мине на друго технологично ниво.