Русия може да даде 3,8 млрд. евро кредит за АЕЦ „Белене”
Русия може да даде 3,8 млрд. евро кредит за АЕЦ „Белене” / снимки: Sofia Photo Agency
По време на визитата на Владимир Путин у нас между България и Русия бяха подписани осем двустранни споразумения, три от които са с ключово значение за страната ни и региона. Това са споразуменията за изграждането на АЕЦ „Белене”, за газопровода „Южен поток” и нефтопровода „Бургас - Александруполис”.

„Постигнахме компромис по договорите в областта на енергетиката, който защитава интересите и на двете страни”, заяви президентът Георги Първанов. Владимир Путин коментира, че подобни проекти не биха били възможни, ако Русия и България не бяха надеждни партньори.

Многократно президентът Георги Първанов подчерта, че става въпрос за европейски проекти. В хит сред подписаните споразумения в областта на енергетиката се превърна това за газопровода „Южен поток”.

Първанов заяви: „Ако позволите да използвам една неспецифична терминология, дами и господа, с подписаните енергийни споразумения България успя да постигне голям шлем. Но нека да подчертая значението на фактора сигурност, защото един такъв проект означава много повече гаранции за всички и от всички съседи, от нашите европейски и международни партньори за сигурността на региона”.

На въпрос „Ще успее ли Русия да убеди и другите страни, че „Южен поток” е необходим?”, руският президент Владимир Путин отговори снизходително: „Ние нямаме нужда да убеждаваме някого в това, нас ни молят за това всеки ден. Особено през есента и зимата. Всичките ни основни потребители изпитват проблеми с доставките”.

Владимир Путин допълни, че за изграждането на АЕЦ „Белене” в бюджета на Русия са отделени 3,8 милиарда евро и ако България има нужда, тези пари могат да и бъдат дадени като кредит.

В тема на разговорите между Путин и Първанов се превърна връщането на архивите, които са конфискувани от страната ни непосредствено след Втората Световна война. „Досега няма официална молба за това, но ако такава има, тя ще бъде разгледана според законите на Русия по най-доброжелателния начин”, заяви руският президент. Българският президент обеща такова конкретно писмено искане да бъде направено.

По-късно българският президент Георги Първанов се срещна и с първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев. Георги Първанов благодари на госта си за личния му принос в подготовката за подписаните споразумения между България и Русия.

Вицепремиерът Дмитрий Медведев заяви, че значението на подписаните документи не може да бъде напълно оценено в момента, защото те задават темпа на двустранното сътрудничество през следващото десетилетие. Според него ефектът от това ще се наблюдава в България и в Русия, както и на територията на цяла Европа.