Румяна Желева поздрави Ирина Бокова за новия пост в ЮНЕСКО
Румяна Желева поздрави Ирина Бокова за новия пост в ЮНЕСКО / cнимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на външните работи Румяна Желева поздрави Ирина Бокова за избора й за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха от МВнР.

„За мен е чест и огромно удоволствие да Ви поздравя с впечатляващата победа, която завоювахте, се посочва в изявлението на Желева. Министър Желева посочва, че номинирането на Бокова за високия пост е признание за България, за което сме мечтали и за което години наред българската дипломация усърдно е работила", пише в поздравителния адрес на министър Желева.

„С Вашето избиране се увеличава уважението и доверието към българската външна политика, посочва Румяна Желева. Кампанията, която проведохте, бе открита, делова, последователна, получи широка подкрепа и засвидетелства на 193-те членки на организацията Вашия професионализъм, качеството да обединявате и
 развивате различни мнения, да давате верни решения и да работите за неизменната й идея - утвърждаването на един мирен, образован и единен свят", добавя Желева. 

„Вие сте първата жена, номинирана на този висок пост и за мен това е ярко доказателство, че ние жените имаме достойно място за укрепване на културата и хуманизма в динамичния и изпълнен с противоречия 21-ви век", отбелязва още външният министър.и допълва: „Все по-наложително е в наше време да развиваме образователните устои, културните идеи, науката и да пазим историята на света, за да може бъдещите поколения да тълкуват правилно мъдростта на предците ни и вярвам, че няма по-добър проводник на тази мисия в момента от Вас", заявява министърът на външните работи.