Румен Русев (вляво) и Владимир Клисуров (вдясно)
Румен Русев (вляво) и Владимир Клисуров (вдясно) / БГНЕС, архив
Казусът
97196
Казусът
  • Казусът
Румен Русев ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ от понеделник, въпреки изричното желание на арестуваната кметица на района Десислава Иванчева мястото ѝ да заеме другият ѝ заместник Владимир Клисуров. До това развитие на сложния административен казус се стигна, след като днес Клисуров официално подаде заявление за оставката си, а до 12 май ще бъде в отпуск. Главният архитект на района Стефан Стефанов пък заяви, че всички правомощия, които имат той и колегите му в районната администрация, имат и ръководството на Столичната община, включително и по отношение на строителните процедури.
 
„Младост” пак е без кмет, Владимир Клисуров подава оставка

Владимир Клисуров е подал заявлението си за напускане до столичния кмет Йорданка Фандъкова тази сутрин. Причините за това обясни самият той:
 
„Има стопирани строежи и аз имам една дилема и два варианта - или трябва да разписвам тези, които са ни пратени наготово от арх. Здравков, или като алтернативата на този вариант са дела, съд за неспазени срокове, длъжностно престъпление“.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Въпреки това Клисуров отрече да му е оказван натиск за пускане на строителни процедури в кратко време на неговото кметуване. От понеделник, но засега само до 12 май, той излиза в отпуск и длъжността ще бъде изпълнявана от Румен Русев, който заяви: „Всички забавени преписки, ако са законосъобразни, ще ги пуснем“.
 
А те, оказва се, са стотици, стана ясно от думите на главния архитект на района Стефан Стефанов:
 
„Истината е, че всички процедури, които законът дава правомощията на районния главен архитект, всъщност са негови задължения. Всички тези неща, които се случват по процедура, са моя отговорност. През цялото това време, за което вие казвате: „Защо не направихте нищо“, всъщност ние правехме всеки ден. Опитвахме се първо да спечелим доверието на нашия кмет, за да може чисто професионално и технически да му обясним какво значи това, какво се случва всъщност. Ние, като специалисти, винаги сме обяснявали какво значи забавяне на преписките, както значи забавяне на проекти, както значи това, че аз не мога да процедирам разрешение за строителство и т.н и , че всъщност това за мен е голям проблем. Защото законът вменява задълженията единствено и само на мен. Всички правомощия, които ние имаме, са делегирани от голяма община, съответно всичко, което ние можем да правим, може да бъде направено от тях без никакъв проблем“, каза Стефанов.

Десислава Иванчева разкри каква е причината за акцията срещу нея

От Столичната община обаче веднага отрекоха тази теза. И така – след 12 май решението кой ще бъде кмет на район младост остава в ръцете на общинския съвет. А докато институциите си прехвърлят топката, в районната администрация продължават да идват инвеститори, които чакат удобно приемно време: