/ ThinkStock/Getty Images
Общо 63 623 010,28 лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.) ще бъдат инвестирани по проекта "Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община". Това съобщи пресцентърът на МРРБ.
 
Близо 58 млн. лв. е стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта. Той е част от Инвестиционната програма на Столичната община по първата приоритетна ос на ОП "Региони в растеж" и е одобрен от Управляващия орган на програмата днес.

До 15-ти септември трябва да приключат ремонтите на 6-те детски градини в Плевен

Освен основен ремонт или реконструкция, проектът предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на включените в приоритета "Образователна инфраструктура" учебни заведения. 25 от тях са в районите "Красна поляна", "Връбница", "Надежда" и "Илинден", които са обособени като Зона с преобладаващ социален характер. Един обект - 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", е в Зоната на публични функции с висока обществена значимост в район "Средец".
 
В рамките на проекта в район "Красна поляна" ще бъдат обновени 57-мо СОУ "Св. Наум Охридски", 147-мо ОУ "Йордан Радичков" и 123-то СОУ "Стефан Стамболов".

Започва най-мащабното обновяване на училища, детски градини, църкви и читалища в Монтанско

В район "Надежда" със средства от ОП "Региони в растеж" ще бъдат модернизирани 102-ро ОУ "Панайот Волов", 54-то СОУ "Иван Рилски", 15-то СОУ "Адам Мицкевич", 101-во СОУ "Бачо Киро", 16-то ОУ "Райко Жинзифов", ОДЗ 15 "Чучулига", ОДЗ 90 "Веса Паспалеева", ОДЗ 115 "Осми март", ЦДГ 152 "Връбница", ЦДГ 170 "Пчелица" и ОДЗ 27 "Детска китка".
 
Учебните заведения, които ще бъдат обновени в район "Връбница", са 140-то СОУ "Иван Богоров", 70-то ОУ "Св. Климент Охридски", 62-ро ОУ "Христо Ботев" и ОДЗ 42 "Чайка".

Интерактивна класна стая вече и в детската градина (СНИМКИ)
 
В район "Илинден" ще бъдат ремонтирани 113-то СОУ "Сава Филаретов", 3-то СОУ "Марин Дринов", бивш филиал на Втора АЕГ "Томас Джеферсън", ОДЗ 179 "Синчец", ОДЗ 51 "Щурче", ЦДГ 53 "Света троица" и Училищен корпус към 43-то ОУ "Христо Смирненски".
 
Чрез дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта, ще се осигури модерна, здравословна и функционална среда с високо ниво на енергийна ефективност в общинските детски градини, в средните и в общообразователните училища в София, посочват от МРРБ.