Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи
Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи
83229
Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи
  • Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи

Реформаторският блок постави изпитателен срок на Бойко Борисов. Подкрепата на Реформаторския блок за кабинета е под условие и за най-много шест месеца, стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски.
От ГЕРБ пък отговориха, че управлението на страната и политиката нямат изпитателен срок, а и не е сериозно да имаш свои хора във властта, но и да си в опозиция.
Междувременно съпредседателят на реформаторския блок Радан Кънев призна, че е поискал от своите колеги да предложат на премиера Борисов да подаде оставка. Идеята била в рамките на това Народно събрание да се състави ново правителство.

Депутатът Найден Зеленогорски, че Реформаторският блок ще остане в управлението докато има гаранция за реформи, но и с изпитателен срок от 6 месеца: "Ние сме формулирали приоритети, по които смятаме, че в рамките на три-шест месеца трябва бързо да се реагира и бързо да се осъществят нужните реформи и промени в законодателството. Ще останем в това управление докато имаме гаранции, че ще има реформи и в известна степен това е подкрепа под условие за тези шест месеца".

Реформаторите започват разговори с ГЕРБ за ново коалиционно споразумение

Не може да се поставят условия на ГЕРБ или 6 месеца изпитателен срок. Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод исканията на Реформаторския блок за запазване на политическата подкрепа към кабинета. "Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, аз не бих приел тезата, че ДСБ е опозиция. "Под условие шест месеца"- смятам, че това е някакъв изпитателен срок, който е по-прилягащ към трудовото законодателство, но не и в политически план, когато управляваш държавата и да я подлагаш на изпитание или на изпитателен срок българския избирател", коментира той.

Кънев е лансирал пред реформаторите предложение премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Идеята му обаче не е била приета.

Повече за идеята вижте тук

Напрежението в Реформаторският блок продължава, а големият форум, на който ще се реши разпад или не чака сегашните партньори в дясно, ще се проведе чак през март догодина.