Реформаторите искат възможност за освобождаване на главния прокурор
Реформаторите искат възможност за освобождаване на главния прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Индивидуална конституционна жалба и възможност главният прокурор да бъде освобождаван в случай на системно нарушение на Конституцията, законите и уронване на престижа на съдебната власт - това са част от предложенията за промени в Конституцията, които ще внесе Реформаторският блок.

Това каза пред журналисти Димитър Делчев от Реформаторите.

Той обясни, че парламентарните групи вече са получили документ, който ще бъде база за разискванията, изготвен от Министерството на правосъдието и експерти от ГЕРБ.

Предстои контактната група за измененията в основния закон, на която е член и Делчев, да има среща днес или утре, на която да се обсъди законопроектът.

Делчев уточни, че основните моменти в получения от правосъдното министерство документ са разделянето на ВСС на две колегии, а инспекторатът получава повече правомощия. „Това е и основното в конституционната реформа, тъй като и от ЕК имаме препоръки, а се видя и в последните години, че ВСС в този си състав не работи добре", коментира депутатът.

Реформаторите ще предложат и да се повиши отчетността на прокуратурата и главният прокурор да може да бъде викан в НС по конкретни казуси.

Делчев обясни, че за процедурата във връзка с възможността за освобождаване на главния прокурор има няколко идеи - едната е НС да предлага това на президента с две трети мнозинство, но според КС такава разпоредба трябва да бъде приета от ВНС.

„Затова, ако е проблем, идеята ни е да се предлага от НС на ВСС да предложи на президента освобождаване на главния прокурор", обясни Делчев.

Предложението е това да влезе в сила от следващия мандат на главния прокурор.

Източник: БТА