Разстрелът на Цанков и усилията на българското правителство
Разстрелът на Цанков и усилията на българското правителство / снимка: Sofia Photo Agency

Британският вестник "Файненшъл таймс" се връща на темата за убийството на радиожурналиста и автор на книга за българската мафия Боби Цанков. Авторът на статията "Български неволи" Тони Барбър акцентира върху това, че убийството едва ли би могло да стане в по-неподходящ момент за правителството на българския премиер Бойко Борисов.

Борисов дойде на власт през юли, изправен пред тежката задача да възвърне доверието на европейските партньори към страната си. Някой от тях горчиво съжаляваха за решението си да допуснат България в ЕС през 2007 г., преди тя да се справи с организираната престъпност, посочва Барбър. Борисов все пак свърши добра работа, вдъхвайки увереност на останалата част от Европа, че наистина има сериозни намерения. Правителството му се опита да се пребори с корупцията в обществения сектор - в митническите служби, например - и казва, че е постигнало успех в кампанията си за борба с отвличанията, а новият президент на ЕС Херман ван Ромпой, който посети през декември София, заяви, че България отново е на прав път, подчертава авторът.

От гледна точка на ЕС обаче България изглежда рядко попада в новините по добър повод. Последната седмица от София дойдоха някои любопитни съобщения, които навеждат на мисълта, че българското правителство може да се опита да попречи на молбата на Турция за присъединяване към ЕС, пише авторът. Защо България би заплашвала своята съседка с толкова необмислена стъпка? Български представител свърза заплахата със отдавнашни финансови претенции на страната към Турция, но те датират от преди повече от 80 години и няма особена причина за тях да се заговори точно сега, освен ако не става дума за вътрешнополитически цели. След убийството на Цанков България би трябвало да се съсредоточи на първо място върху това да сложи ред в собствения си дом, допълва Барбър.