Разследват ръководството на дома в Трън
Разследват ръководството на дома в Трън / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура в Трън е образувано досъдебно производство за убийството на 15-годишната Лиляна Тодорова от Дома за сираци в града. Делото е срещу длъжностни лица от дома.

Прокурори от Върховната касационна прокуратура извършиха проверка на място в Трън и по тяхно разпореждане районната прокуратура в града е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от дома за деца, лишени от родителски грижи, които за периода 2007 - март 2008 година не са положили достатъчно грижи и така за създали опасност за развитието на децата в дома.

Около 10,30 ч на 12 март в центъра на Трън 15-годишната Лиляна Тодорова от Дома за деца, лишени от родителски грижи в Трън, бе простреляна от 67-годишния Асен Илиев. Освен убитото момиче Илиев рани още две деца. След като стреля по децата, Илиев се самоуби.

Ето какво каза пред Нина Александрова директорката на дома Бойка Михайлова

Нямам такава информация, не съм и чула нищо, аз сега излизам от кметството. Никой нито ме е разпитвал, нито ме е викал.

За периода 2007-2008 не са положили достатъчно грижи и така са създали опасност за развитието на децата в дома. Такова е обвинението.

До мен нищо не е достигнало, нито пък някой ме е викал и ми е казал нещо.

А приемате ли такива обвинения?

Не, в никакъв случай, защото това противоречи на проверката на Държавната агенция за закрила на детето.

Тя днес приключи или започна?

Приключи.

И какво констатира проверката днес?

Това, което е трябвало да направя, съм направила на 100 %, но не ми е оказана необходимата помощ. И напротив, тяхната оценка е абсолютно положителна спрямо моята работа и това, което съм успяла да направя за тези седем месеца.