Раздават дарението от ГЕРБ на пострадалите от труса в Перник
Раздават дарението от ГЕРБ на пострадалите от труса в Перник / снимка: БГНЕС, архив

Започва разпределянето на дарението от 300 000 лева, предоставени от партия ГЕРБ за пострадалите от земетресението жители на област Перник. Средствата са предоставени на БЧК.

Изплащането започна от днес по предварително обявен в селищата график. 183 000 лева ще бъдат раздадени на потърпевшите домакинства до петък. След това създаденият Обществен съвет ще проведе ново заседание, на което ще разгледа останалите готови протоколи, предадени от общоселските обществени комитети по места, които са извършили оглед и са излезли с конкретни предложения. До момента са обработени протоколите в селата Дивотино, Кралев дол, Витановци, Драгичево, Големо Бучино, Кладница, пернишкия квартал "Изток", Батановци, Радомир и радомирските села Извор, Старо село, Стефаново и Долна Диканя. Броят на правоимащите на този първи етап надхвърля 400, а помощите, които ще получат те, варират от 200 до 2000 лева.

Има и населени места, като село Витановци, Кралев дол и Кладница, където по предложение на общоселския съвет всички пострадали ще получат еднакви суми, каза на пресконференция областният управител Иво Петров.

БЧК не е обявявала паралелна национална кампания за подпомагане на Перник след земетресението. След като кметът Росица Янакиева стартира дарителска кампания преценихме, че не е нужно да правим паралелна такава и призовахме хората да дават дарения директно по откритата за целта сметка от общината, каза председателят на БЧК Христо Григоров. Така, освен 300-те хиляди лева от партия ГЕРБ, в БЧК са постъпили още 15 000 лева дарения за Перник. 10 000 от тях са от Висшия адвокатски съвет, останалите са лични дарения от Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Стоян Димитров и други, от порядъка на по около 500 лева, каза Христо Григоров. На 130 000 лева пък се равняват преведените пари по разкритата от община Перник сметка, по информация на председателя на ОбС Владислав Караилиев.