Райчинов: Няма логика цените на медицинските дейности да останат толкова ниски
Райчинов: Няма логика цените на медицинските дейности да останат толкова ниски / снимка: БГНЕС, архив

Напрежението между НЗОК и лекарите се получава от неплащането на елементарни неща. Това каза пред агенция Фокус д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

По думите му те са поискали увеличение на цените на всички видове медицински дейности, а общото увеличение е под 1% от бюджета на касата, при положение че с повече от 20% се качват разходите за лекарства.

„Няма логика цените на медицинските дейности да останат толкова ниски. Очевидно е състоянието на болниците в страната, огромните им дългове и това продължава единствено по тази причина - ниските цени на тези дейности. Не може всичките пари на здравноосигурените да отиват само за лекарства и за фармацевтичния бизнес", заяви председател на БЛС.

Д-р Райчинов каза още, че хората не трябва да се подвеждат, че възможността да се лекуват в европейските здравни заведения, със заплащане от НЗОК, вече я има.

Рискът е много голям, защото това, което ще заплатят за лечение в чужбина, касата ще възстанови в много малък размер, защото цените на медицинските услуги у нас са много ниски, посочи той.

Райчинов допълни още, че е решено от страна на НЗОК в сряда да има преговори между БЛС и надзорния съвет.