/ БГНЕС, архив
Последен ден, в който китайската страна провежда спасителната акция
"За мен това беше битка с планината - тя го искаше за себе си, а аз - за мен. И не спирахме да се надиграваме" - това каза Радослава Ненова, жената до алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност под връх Шиша Пангма от 3 май. "Знам, че е голям риск в планината. Но никога не сме се сбогували сякаш няма да се видим", призна пред бТВ тя.
 
Днес е последният ден, в който китайската страна провежда спасителната акция, чиято цел е да намери Петров. Ще бъдат проверени места, които на сателитната снимка не се виждат добре. Те са в района между базовия лагер и лагер 1.
 
Свърши ли надеждата: Според спасители Боян Петров е паднал в пропаст (ВИДЕО)

"В началото е възможно да се е скрил, за да изчака бурята, но ако това е причината - трябваше да е слязъл досега. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален", каза още Ненова.

/ Gulliver/Getty Images


Вижте снимки на 14-е осемхилядника на планетата (СНИМКИ)

"От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер, досега, трябваше да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Включиха се много хора, които свършиха страшно много работа", благодарна е Радослава. 

"Знаех, че много хора харесват Боян, но сега денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти за помощ, свързват се с мен алпинисти, с които е той се е катерил по света, помощ от страна на външното министерство", сподели тя.
 
Спасители търсят Боян Петров по обратния път надолу (ВИДЕО)

/ Gulliver/Getty Images


"Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения. И самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава. Не знаех, че този казус е много сложен", добави Ненова.

"Дори вчера, когато непалците завършиха своята мисия, се зарадвах, че китайците продължиха. Това ни подарява още един ден, в който въпреки фактите, имаш надежда", не скрива надеждите си Радослава.

netinfo

 
Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

"Трудните моменти започнаха от самото съобщение, че го няма, и ще продължават още дълго време. С детето искаме да отидем до базовия лагер след време", сподели още тя.