Янев: Костов носи по-голяма отговорност и от Борисов за състоянието на страната
Янев: Костов носи по-голяма отговорност и от Борисов за състоянието на страната / снимкa: Дарик - Кюстендил
Янев: Костов носи по-голяма отговорност и от Борисов за състоянието на страната
32273
Янев: Костов носи по-голяма отговорност и от Борисов за състоянието на страната
  • Янев: Костов носи по-голяма отговорност и от Борисов за състоянието на страната

България влиза в най-тежката криза досега от 20-годишния преход. Иван Костов и Синята коалиция се опитват да напуснат потъващия кораба като стари политически плъхове, след като се вижда, че Бойко Борисов тласка държавата към банкрут, това коментира в Кюстендил лидерът на РЗС Яне Янев. Според него Костов трябва да носи своята отговорност при управлението на държавата. Иван Костов носи по- голяма отговорност дори от Бойко Борисов. Той беше ментор на всичко, което се случваше в парламента, каза още Янев.

Посещението му бе по повод старта на националната подписка с цел предизвикване на референдум за нова конституция. 

Голяма част от българските граждани ще подкрепят цялостна конституционна реформа, коментира Янев. Той очаква да бъдат събрани 1 000 000 подписа. В Кюстендилска област ще има пунктове на подписката във всички съставни общини, а в по- големите села ще върви от ръка на ръка.

Заедно с внасянето на подписката от РЗС ще представят и готов проект за нова конституция, а част от основните пунктове в нея са промени в управлението на общините.

Според Янев огромна част от общинските кметове са се превърнали в местни феодали, а общинските съветници са станали брокери. Той поиска и по-голяма местна власт на селските кметове. 

"Проблемът на сегашната конституция е и в законодателната власт. За 20 години българският парламентаризъм е доведен до това положение. По-лош състав на парламента не е имало. Депутатите трябва да бъдат не повече от 100", заяви още Янев.

Националната подписка стартира на 6 септември.

Лидерът на РЗС коментира здравната реформа така: "ГЕРБ играе роля на ликвидационен съвет на българското здравеопазване. Нямат никаква стратегия, всичко което правят е импровизация. Политиката им е насочена и срещу лекарите, и срещу пациентите". Според Янев последствията ще са толкова тежки, че очаква около 30% от лекарите в национален мащаб до края на годината да се откажат от дейността си или да имигрират.