Яне Янев: Ще съберем 1 млн. подписа за нова конституция
Яне Янев: Ще съберем 1 млн. подписа за нова конституция / снимка: Sofia Photo Agency

Стремежът на РЗС е да събере около 1 милион подписа в предстоящата подписка за насрочване на референдум за приемане на нова конституция, заяви в Добрич лидерът на партията Яне Янев.

„Само от областните градове очакваме 500 хиляди гласа, около 100 хиляди се надяваме да привлечем от чужбина", каза Янев. Той подчерта, че във всичките 265 български общини ще има разкрити пунктове, а по селата подписи ще се събират от къща на къща. В Америка ще бъдат отворени пунктове във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия, а на Стария континент българите ще могат да се разписват освен в европейските столици и в много от големите градове.

Подписката стартира на 6 септември и ще продължи три месеца. „Финансирането се осигурява от политическото ръководство на РЗС чрез държавната субсидия", заяви Янев и подчерта, че от партията ще разчитат много на гражданските структури и неправителствените организации.

Лидерът на РЗС обяви, че цялото държавно устройство у нас е сбъркано, а в този си вид парламентаризмът е анахронизъм, затова страната спешно се нуждае от нова конституция. Янев посочи промените, които ще бъдат заложени в новата конституция - 100 вместо досегашните 240 депутати, нова съдебна система, независимо и децентрализирано местно самоуправление, граждански контрол и процедура за отзоваване на всички изборни длъжности.