Първанова: Много политически ГМО-та се нароиха в България
Първанова: Много политически ГМО-та се нароиха в България / снимка: БГНЕС, архив

В България се нароиха много политически ГМО-та - популизмът иззе почти изцяло дясното пространство, иззе и лявото, а сега се е насочил към центъра. Това заяви в интервю за „Годината" на Дарик лидерът на НДСВ Антония Първанова.

Тя нарече „политическа прахосмукачка" новия проект „България без цензура", който също се стреми към центристкия терен. Първанова обясни къде е разминаването на НДСВ с Реформаторския блок и с кого жълтата партия води разговори в момента.
Освен национална кауза - да ни има и да сме стабилна държава, ни е нужно и обединение около платформа за смяна на модела на управление, коментира още Антония Първанов. Напомняйки, че в момента българите имат нужда от спокойствие, което са усещали най-добре между 2001 г. и 2005 г. - при управлението на НДСВ.

„Тази година беше много тежка за НДСВ. Това, което се случва в България, върви от много време и то е свързано с политическо и медийно инженерство. Нароиха се много политически ГМО-та, като се започне от Атака, мине се през ГЕРБ, България на гражданите, България без цензура, Реформаторския блок - всички тези проекти обслужват олигархичен интерес. Ако беше НДСВ олигархичен проект, нямаше да се живее добре тогава. Щеше да има концентрация на властта, щеше да има противопоставяне. Проблемът на България през последните почти 5 и повече години е, че олигарсите твърде много и агресивно започнаха да инвестират в политически проекти, включително и в медийни проекти, с което се манипулира общественото съзнание", добави Първанова.

По думите й това е като един тумор: „Може да продължава до момента, докато целият организъм започва тежко да страда. Цялото ни общество върви в някаква спирала надолу. В Реформаторския блок аз не виждам заявка за управление. Казаха, че имат платформа, но тяхната платформа за справяне с кризата се състои от това да падне правителството, да има избори, но това не са точки за излизане от криза, това са точки как ние да дойдем на власт. За това аз не виждам никакъв конструктивизъм. „България без цензура" се превръща в една политическа прахосмукачка. Само че трябва Бареков малко повече да прочете за историята на тези проблеми и техните решения. При него се получават становища, които първо, са противоречащи и объркващи се. В никакъв случай не са либерални".

Целия разговор с Антония Първанова може да чуете на Radio.DarikNews.bg