Проверяват изтичане на отговори на матурите
Проверяват изтичане на отговори на матурите / снимка: БГНЕС, архив

Скандал се разрази и около държавните зрелостни изпити. Екип на bTV си купи верни отговори на матурa срещу 150 лева.

Според сигнали на изпита по български език и литература масово се преписвало. Зрелостниците разполагали с верните отговори. Изпращал ги човек от Министерството на образованието, час след началото на изпита.

Вечерта преди втората задължителна матура, търговията в мрежата също течеше с пълна сила. Журналист под прикритие уговаря среща с „дилър" - за пазаруване на отговори по английски език.

На въпроса на репортера „Как ще ги получа?", отговорът е: „На SMS - даваш някакъв телефон, на който искаш, чакай сега ще ти ги покажа, аз нали ги правя същите матури". Дават се и инструкции за успешно преписване - всичко чрез SMS.

„Както виждаш, всичко е сигурно. Ето - само за днес да ти покажа, само да видиш, че всичко е сигурно... Не си единствената, разбираш ли - ето ти тук списък , тук имам човек, единият ми даде 800 лева, другият ми даде 600", обяснява "доставчикът" на отговорите, сниман със скрита камера.

„Още една оферта има. Ако викнеш някой твой човек или кажеш на някоя твоя приятелка, за всеки от твоите хора ще взимаш по 40 лева - за тяхната матура", допълва "продавачът".

Започва чакането на отговорите по английски език. В едно от столичните училища, в които се провежда матура по този предмет, по време на изпита, репортерът получава обещания SMS с отговори.

Идва и часът на истината - времето да се разбере дали купените отговори са верни. SMS-ът е предоставил 42 от 60 отговора от теста. Грешките са само 6.

„За тази информация, за която ми казвате, от вас разбирам и съм ужасена. Защото не можем да провалим изпитите на 60 хиляди деца. Затова мисля и съм убедена, че от министерството теч на информация няма. Предали сме случая на разследващите органи, които трябва да разберат как са изнесени въпросите", заяви проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката.

Разследването трябва да установи и какъв е мащабът на схемата. Работи се по няколко версии, сред тях - къртица в министерството или учител, който има достъп до матурата, не се изключва и ученик.