Проверка откри проблеми с язовирна стена във Врачанско
Проверка откри проблеми с язовирна стена във Врачанско / снимка: БГНЕС, архив

Частични нарушения в стената на язовир във Врачанско установи проверката на 39 такива водоема по поречието на река Скът, която наводни Мизия и Бяла Слатина. Проблемът е открит при борованския яз. „Стубля”, информира БНР. Той е в средата на каскада от пет водоема, които се събират в по-големия язовир „Братковец”, който е в добро състояние.

Прокурорското разследване на причините за бедствието в района показва също, че коритото на Скът край бедстващото село Крушовица не е почистено от растителност. В хода му стана ясно още, че още от 2000 г. има становище, че река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения.

Разследването стартира след предварителна проверка от Районната прокуратура в Оряхово, която се самосезира, след като бедствието засегна над 80% от територията на град Мизия, припомня БГНЕС. В хода на досъдебното производство предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която да събере и анализира данните за валежите, състоянието на почвите, язовирите, коритото на река Скът, корекциите по поречието й, както и всички други обстоятелства, причинили бедствието в Борован, Бяла Слатина и Мизия в началото на август.