/ БГНЕС
Протестите на майките от инициативата „Системата ни убива“ ще продължат. Те ще се събират пред МС както всяка вечер, докато Народното събрание гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов, обяви на пресконференция Вера Иванова. Ще продължи и протестът на палатките, както в София, така е в страната, до окончателното приемане на второ четене на законите, засягащи хората с увреждания, във вида, в който са съгласувани с тях.

Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
 
Протестът ни е граждански, аполитичен и сме тук единствено за достойнството на нашите деца и на нас, като хора, заявиха майките от инициативата „Системата ни убива“.
 
Майките на децата с увреждания ще продължат да се събират пред МС всеки ден, но без да блокират движението, докато Народното събрание гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов, обяви на Вера Иванова.
 
Ще продължи и протестът на палатките до окончателното приемане на второ четене на законите, засягащи хората с увреждания, във вида, в който са съгласувани с тях.
 
„Това не е цялостна реформа, а началото на една реформа, която е закъсняла 25 години. Това е началото, след което се заемаме веднага с ТЕЛК системата, за да обърнем тази система, защото тя е порочна и опропастява всичко, което се прави добро по законите. Нашата борба продължава“, каза Вера Иванова.
 
Протестите на инициативата „Системата ни убива“ имат широка обществена подкрепа, поясни Вера Иванова, но добави, че към майките има и заплахи.
 
„Имахме и заплахи, обърнахме се към полицията. Но снощи, прибирайки се, по улицата хората ни спираха, даваха ни цветя, радваха ни се. Невероятни са. Едно проучване също го показа - 81% ни подкрепят и това ни дава силите. Това е резултатът от нашите 26 дни за оставка на Валери Симеонов и 200 дни за реформата за хората с увреждания“, посочи тя.

Протестиращите майки видяха спечелена битка в оставката на Симеонов
 
Тази битка е спечелена, но войната продължава, категорична е Вера Иванова:
 
„Войната продължава. Ние сме искали и оставката на Адриана Стоименова, тъй като национално представителните организации са причината ние да сме на това дъно, но засега вече втори месец ние нямаме отговор от премиера. Ще поискаме отговорност и от него какво става с оставката на Стоименова, защо тя е заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания след тези клевети, които каза. Разнасяше листове, че ще показва как сме финансово инжектирани от извънземните. Нищо не показа. Това е“.
 
Майките на децата с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ се дистанцираха от тези, които са ги подкрепяли, но: „впоследствие са ги предали и са се включили в политически формации.“