Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
Протести в цялата страна във втория ден на Коледа / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg
Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
69170
Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
  • Протести в цялата страна във втория ден на Коледа

На втория ден от Коледа хиляди граждани излязоха да протестират в столицата и редица градове из цялата страна.

В София протестиращи първо блокираха за кратко кръстовището на Орлов мост, а после шестваха мирно до сградата на Българската народна банка, където предварително бяха обявили, че ще протестират българи емигранти, върнали се от чужбина, за да поискат оставката на кабинета на "Орешарски". Към тях се присъединиха и „ранобудните студенти” от цялата страна.

Броят на студентите обаче видимо беше минимален, преобладаваха хора на средна възраст, които развяваха знамена, надуваха свирки и скандираха. Пред БНБ демонстрантите опънаха огромен транспарант, на който беше изписано „Оставка”.

Националният протест се организира във Facebook под надслова „Прибираме се за оставка”. Те обсъждаха в група в социалната мрежа, че се връщат за празниците и имат възможност на днешния ден - 26 декември - „физически” и „заедно” да покажат подкрепата си към студентите и протеста.

Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
netinfo

В протестната акция се включиха и жителите на редица градове в страната.

Близо 250 души излязоха на протест в Пловдив, отзовавайки се на призива на „ранобудните студенти”. Сред тях имаше и много пловдивчани, които от години живеят в чужбина и сега са се върнали за празниците.

Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
netinfo

Десетки излязоха да протестират срещу управлението на страната във Варна. Хората развяваха българското знаме, пееха песни и скандираха „Оставка”. След това демонстрантите се отправиха на шествие по централната част на града и стигнаха до централата на ДПС. След освирквания, протестиращите запяха химна на страната.

Протестиращи с искания за промяна на политическата система се събраха пред областната управа в Добрич. „Политиката и икономиката в страната са се сраснали и това статукво трябва да се разруши. В следващите години ще бъдат извървени много стъпки до промяната, но някой сега трябва да посочи и да тръгне по истинския път на демокрацията”, каза студентът по архивистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Георги Овчаров.

Около 50 души се събраха пред Часовника в Бургас на протест срещу правителството. Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в изборния кодекс. Хората носеха метли с надписи „Оставка”, развяваха български знамена и надуваха свирки.  Протестиращите организираха мирно шествие до Морската градина, след което се разотидоха.

Около 100 човека поискаха оставката на правителството в Стара Загора. С плакати „Честита оставка” хората се събраха в 15.00 ч. пред сградата на общината. Броят на студентите обаче беше минимален, преобладаваха хора на средна възраст и пенсионери, които развяваха знамена, надуваха свирки и скандираха „Оставка”.

Протестът се организира в социалната мрежа под мотото „Една България, един свят, един протест - Оставка!”.

С плакати „24 години кражби и простотии стигат! Господа другари! 13 века  ви гледат! Засрамете се!” граждани на Сливен излязоха на „седянка” и протестираха срещу правителството. Според участниците целта на „седянката” е, че „тези, които са власт да се чувстват наблюдавани и когато посягат към общата каца, най-малкото да ги е срам”. „Нека управляващите се сетят, че техните баби и дядовци, които са давали живота си за държавата не само на фронта, и са строили,  сега те  разграждат всичко”, коментираха още присъстващите.

15-ина души, половината от които студенти, се събраха на централния площад в Хасково на протест срещу правителството. Недоволните заявиха, че протестират срещу цялостната политика на кабинета, срещу манипулацията и подмяната на общественото мнение. По думите им протестът вече е победил, защото има събуждане на морала и на младите хора, които повече не могат да търпят и толерират подобна подигравка с България.

Около 15 протестиращи се включиха в общонационалния антиправителствен протест „Оставка” във Велико Търново. На протеста присъстваха и „Ранобудните студенти” от града, българи от чужбина, както и жители на Велико Търново. Те развяваха българското знаме, скандираха „Оставка” и за няколко минути блокираха движението на булеварда пред Пощата в града. Протестът премина без провокации. „Излязохме, за да подкрепим всички протестиращи в България. Подкрепяме желанието им за по-добър живот и ние искаме оставка на правителството на Пламен Орешарски”, казаха протестиращите.

В Благоевград около 10-ина души се събраха пред сградата на Областна администрация, за да изразят своя протест срещу правителството. Сред протестиращите бе и Мариела Монева, инициатор на окупацията на зала 501 в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Протести в цялата страна във втория ден на Коледа
netinfo

Около 40 души се включиха в Общонационалния протест в Шумен. Протестиращите се събраха пред сградата на общината, откъдето със свирки и викове се отправиха към Областна администрация. Те носеха малки плакати с надписи  „Оставка” и „Спрете източването на държавата”.

Млади хора, част от които живеят в чужбина, се събраха в централната част на Силистра, за да подкрепят обявения общонационален протест срещу правителството. Към протестиращите се присъединиха и граждани, един от които развя националния трибагреник.

25 души в Русе включиха в днешния протест срещу кабинета „Орешарски”. Те се събраха пред съдебната палата в 14.00 ч., където стояха около 30-тина минути преди да започнат да се разотиват. Участниците в протеста носеха плакати с надписи „Оставка на кабинета „Орешарски” и „Общонационален протест за оставка”. Част от протестиращите бяха български емигранти, прибрали се за празниците от чужбина.

Малобройна беше групата демонстранти, които излязоха и във Видин.