/ БГНЕС
И държавата да носи отговорност за охраната на затворниците, работещи навън, настоява Цецка Чачева
Променят правилата за охрана на затворниците, които работят извън затвора
97926
Променят правилата за охрана на затворниците, които работят извън затвора
  • Променят правилата за охрана на затворниците, които работят извън затвора
Работи се над законови промени относно охраната на затворниците, които работят извън затвора. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева, след като вчера стана ясно, че над 800 лишени от свобода работят на външни обекти без никаква охрана.

Министерството нямало ресурс да им я осигури и отговорност по закон носели работодателите. По думите на зам.-министъра Николай Проданов обаче фирмите можели единствено да полагат известни грижи, но не и да осигурят охрана в истинския смисъл на думата.

Осъден за блудство и кражби избяга от затвора в Ловеч (СНИМКА)

Около 2000 са лицата, които са настанени в общежития от открит тип, т.е., които могат да работят, около 50% от тях работят и то в зависимост от това къде има разкрити възможни обекти, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

„Моят прочит на нещата, не само от този случай, но като направих и преглед на брой отклонени лица от 2005 г. насам, е че регламентацията в закона, само да се разпише, че отговорността е на работодателя, не е достатъчно. Тук трябва по-сериозна ангажираност и на държавните институции, които отговарят за охраната на лишените от свобода лица. В този смисъл вече се предприемат и конкретни действия“, заяви тя.
 
Избягалият в Ловеч затворник Борис Иванов е имал съучастник

Правосъдният министър подчерта, че това, което в момента трябва да се случи е да се мобилизират усилия за залавянето на избягалия затворник, както и да се прегледат местата за пробойни в системата. „Такива има, те са известни, работи се по тях, но за съжаление това е още един изключително неприятен случай“, призна министърът.

"Това, което в момента се проверява на място, е как е определен лекия режим на изтърпяване на наказанието на конкретното лице, как е бил настанен в общежитие от открит тип, и как с преценка на инспектора по социални и възпитателни въпроси това лице е предложено да упражнява работа на това място“, коментира още Цецка Цачева в отговор на въпрос ще има ли наказани по случая.

МВР


Вчера в Ловеч 48-годишен рецидивист, осъден за блудство и кражби, избяга от властите, като просто си тръгнал от работа и не се прибрал в затворническото общежитие.

Беглецът е в неизвестност и до момента. Случаят е трети за последните няколко месеца.

Продължава издирването: Избягалият затворник има татус на врата