Проф. Огнян Герджиков: Политическа криза няма
Проф. Огнян Герджиков: Политическа криза няма / БГНЕС, архив

Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има си процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма. Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да трябва да се завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори.

Това коментира проф. Огнян Герджиков - юрист и бивш председател на Народното събрание, пред БНТ.

Росен Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет

Според Герджиков въпросът дали президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си - ген. Румен Радев, е деликатен.

Румен Радев ще назначи кабинет след встъпването си в длъжност

Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон.

Спрягат името на про. Герджиков за служебен премиер?

"Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията", подчерта проф. Герджиков и допълни: "правото никога не сработва напълно - животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите".

От държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът постъпи целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за три седмици. Това щеше да е планетарен прецедент, каза още юристът.