Проблемът със социалните домове е на институциите ни, не на ЕС
Проблемът със социалните домове е на институциите ни, не на ЕС / netinfo

Има специална процедура, при това не сложна, по която всеки гражданин на Европейския съюз може да се обърне към ЕК, ако смята, че законодателството на Общността не е приложено правилно в неговата държава или е нарушено. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова в предаването „Пропаганда” на Дарик радио.

„В Европейския съюз има въпроси, които се решават на европейско ниво и които се законодателстват на европейско ниво, и има въпроси, които са почти изцяло в правомощията на страните членки. Такъв е примерът с политиката по отношение на децата. Националните институции са тези, които би трябвало да се справят с проблема, и съм убедена, че могат да се справят с проблема, най-малкото би трябвало да могат”, коментира ръководителят на представителството на ЕК у нас.

Що се отнася до Европа и Европейския съюз, няма законодателство, но има принципи. Има един принцип на солидарността, който ние приемаме като важен по отношение на външната солидарност към нашата държава от партньорите и приятелите ни в ЕС. Но нека не забравяме, че и вътре в обществото в отношенията между нас, това е нещо много важно – солидарността с тези, които са родени в не толкова добри условия като всички нас, с тези, които може би нямат предимствата или нямат възможностите или, които имаме ние. Това е изключително важно”, коментира още Златанова.

По думите й темата за сираците безспорно е болезнена, но националните институции са тези, които би трябвало да се справят с проблема.

„Става дума за правилата и процедурите, които е важно да съществуват независимо от хората, системата да работи така, че да работи сама за себе си, а да не зависи от един, двама или повече души. Случвало се е и преди, когато се е работило с хора, случва се и на други места. Въпросът е, че последствията от действия, които бъдат счетени от такъв характер, може би следва да бъдат наказуеми. Споменах думата корупция няколко пъти, последствията трябва да бъдат адекватни, ако се открият такива действия. Но това отново е задължение на националните власти и, както виждате, провеждат се проверки на много места и т.н.”, допълни Златанова.

Това, което се опитва да направи ЕК, за да опази финансовия интерес на Общността с временното суспендиране на плащанията по европейски програми за България, е да отстрани нередностите в управлението, посочи още Зианида Златанова.