Приятели се сбогуват с Александър Божков
Приятели се сбогуват с Александър Божков / cнимкa: Sofia Photo Agency

Поклонението пред тленните останки на Александър Божков ще бъде днес от 13.00 часа в църквата "Света София". 

Скръбни адреси до близките на Александър Божков след кончината му изпратиха премиерът Бойко Борисов, Стефан Софиянски, Иван Костов, Мартин Димитров, партия „Българска социалдемокрация".

„Потресен съм от тежката загуба и дълбоко споделям вашата болка", е написал министър-председателят в съболезнователната си телеграма. „Винаги ще помним Сашо с неизчерпаемата му енергия и воля за живот", пише Бойко Борисов.

"Как да се сбогуваш с приятел, който е вече в един по-добър свят... Не можеш да му кажеш сбогом, защото тук на земята той остави душата си. Една душа, която вграждаше във всяко свое дело, без значение какво е то".  Това се казва в съболезнователното писмо на членовете на служебния кабинет на Стефан Софиянски и приятели до близките на политика и икономиста Александър Божков.

Съболезнователно писмо до близките на Александър Божков е изпратил и лидерът на ДСБ Иван Костов. "Всички ние помним приятеля, колегата и професионалиста Александър Божков. За нас той ще остане едно от най-ярките имена в съвременната история на българската демокрация", пише в писмото.

Съболезнования до близките и семейството на Александър Божков изразява и председателят на ПП на СДС Мартин Димитров. "С дълбока скръб узнахме вестта за преждевременната кончина на нашия колега и приятел - големият български политик, икономист, анализатор и държавник  Александър Божков", пише в съболезнователното писмо.

Александър Божков ще остане в новата ни история като последователен политик с воля да даде път на свободната частна инициатива, а с това - и повече шанс на прогреса за България. Това се посочва в съболезнователно писмо на партията "Българска социалдемокрация" до семейството на Божков. "Със Сашо бяхме и съмишленици и опоненти - съмишленици в едно европейско парламентарно мнозинство, което искаше да промени България през 1997-2001, опоненти - по силата на историческите разделения и парадокси. И в двата случая ще запомним Сашо Божков като изключително позитивен и мъдър реформатор, като политик с ясни цели и със силно собствено достойнство", пише в съболезнованието.

След продължително боледуване на 58-годишна възраст почина вицепремиерът в периода 1997-99 г. Александър Божков. Той е познат и като водещ на предаването „Музика за душата" по Дарик радио в последните години.