При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
73677
Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
  • Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност

Планираните средства за актуализация на бюджета на НЗОК би трябвало да са достатъчни, за да се довърши годината - след това обаче ще са нужни мерки за трайно стабилизиране на касата и здравеопазването. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Той подчерта, че по време на срещата му с ГЕРБ вчера партията се е ангажирала да участва и да подкрепи корекцията на парите за здравеопазването. Лекарския съюз има думата и на лидера на ДПС Лютви Местан за подкрепа на актуализацията, надявам се и на срещата ни с БСП днес те да разберат, че това е надпартиен въпрос, каза д-р Райчинов:

„Наистина се надявам това решение да е надпартийно и да бъде взето в най-краткия възможен срок. Все пак в резерва на Касата има останали средства и като се има предвид, че се очертава поне 50-60 млн. в най-лошия случай надсъбрани средства, които могат да се ползват през декември, надсъбрани средства от НАП, тези 330 млн. и ние от съсловната организация смятаме, че са достатъчни, за да работи системата спокойно, без трусове и без да се налага на пациентите да имат ограничения в приема или камо ли да си носят лекарства, храна, чаршафи и т.н.", заяви Райчинов.

Ние настояваме политиците да бъдат преди всичко отговорни и поне по проблема Каса не би трябвало да има никаква партийност, коментира още председателят на БЛС.

„Споразумението гласи, че ГЕРБ, като партия и нейният председател Бойко Борисов, поемат ангажимент, ако бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, да бъдат в залата и да гласуват „За". Жалкото е, че зависи от нас един ден, тогава, когато има избори и политиците трябва много да се замислят, защото техният авторитет рефлектира върху институциите, върху държавата и всичко се срива", допълни Райчинов.