Президентът поздрави евреите за Ханука, прикани българите да си спомнят добродетели
Президентът поздрави евреите за Ханука, прикани българите да си спомнят добродетели / снимки: БГНЕС
Президентът поздрави евреите за Ханука, прикани българите да си спомнят добродетели
68702
Президентът поздрави евреите за Ханука, прикани българите да си спомнят добродетели
  • Президентът поздрави евреите за Ханука, прикани българите да си спомнят добродетели

Българите да се противопоставят на езика на омразата, на нетърпимостта и на разединението и да си припомнят добродетели като хуманност и толерантност. За това призова президентът Росен Плевнелиев преди да запали първата свещ в 7-ата вечер на празника Ханука, с който еврейската общност в България чества светлината и свободата.

В предпоследната вечер на Ханука в софийската Синагога председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти призна в словото си, че не е леко да живееш като евреин в един свят, който не е толкова добър към различните.

Според Бенвенисти смелостта да бъдеш евреин в свят като този е голяма. „Не е леко да живееш като евреин в един свят, който не е толкова добър към различните. Все по-тежко става в света, в който се надига омраза. Тази вечер искам да кажа за смелостта да бъдеш български гражданин, не да имаш български паспорт, а да бъдеш български гражданин. Да бъдем тук, да бъдем част от българската нация, да строим заедно една по-добра България”, обърна се той.

Президентът поздрави евреите за Ханука прикани българите да си спомнят добродетели
netinfo

Втората свещ запали посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз. „Въпреки суровите условия на Холокоста и положените усилия от страна на мнозина за подсилване на човешките ценности и моралните устои в нашия свят, за съжаление, антисемитизмът и расизмът още са живи. На множество места по света, до голяма степен и в Европа, се виждат признаци на засилване на това зло. Тази реалност ни заставят да бъдем бдителни, да не пестим усилия в борбата за толерантност срещу онези тенденции, които се появяват дори тук в България. Страната, която доказа своята хуманност и толерантен дух, спасявайки своите еврейски граждани от Холокоста”, заяви Шаул Камиса Раз.

Убеден съм, че и днес българското общество ще остане вярно на своите принципи на хуманност, толерантност, добронамереност и грижа за нуждаещите се, каза президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - Празникът на светлината, в Централната софийска синагога.

Президентът поздрави евреите за Ханука прикани българите да си спомнят добродетели
netinfo

Държавният глава запали основната свещ за празника, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. Родено от победата на светлината над мрака, на свободата над потисничеството, на толерантността над ксенофобията, чудото на Ханука ни подсеща за изконните български добродетели на толерантност, гостоприемство и на хуманност, посочи президентът като изтъкна, че пример за това е чудото на спасението на българските евреи в годините на Втората Световна война.

„В нелеките моменти от живота ни трябва да си припомним не само болезнените уроци на историята, но и онези безценни мигове, които укрепват нашата надежда и вяра в доброто у човека. Нека тук отправим послание за толерантност и човеколюбие, нека светлината и справедливостта съпътстват нашето ежедневие. Нека се противопоставим решително на проявите и езика на омразата, на нетърпимостта и разделението”, заяви президентът Плевнелиев.

Президентът поздрави евреите за Ханука прикани българите да си спомнят добродетели
netinfo

По традиция и тази вечер младежи, носещи факли, запалени от огъня на свещите, тичаха от Синагогата до Еврейския културен дом.