Президентът: Политиката трябва да работи за обществото
Президентът: Политиката трябва да работи за обществото / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Политическият живот в страната се свежда до вътрешнополитическите разпри, а политиката трябва да работи за обществото, за подобряването на живота на хората. Това заяви президентът Георги Първанов, който откри дискусията по третия доклад, изготвен по негова поръчка „Социални предизвикателства и евроинтеграция” и Стратегия за ускорено икономическо развитие на България.

През последните няколко седмици вниманието на институциите е насочено към политиките, които трябва да влязат в обществените дебати. Има дефицит на идеи, а националната кауза се размива непрекъснато в измислени, често пъти фалшиви дебати, каза президентът.

Кризата на партийния модел, за което получихме сигнали след евроизборите, може да е сигнал и за лошо наследство, но има и умора от политиката на парче, разминаваща се с очакванията на гражданите, допълни още Георги Първанов.

Георги Първанов заяви още: „Трябва да признаем, че в българското общество се натрупа умора от треативната политика; от политиката, която отговаря по-често, да не кажа единствено, на моментни дразнители ; политиката на парче, разминаваща се нерядко с очакванията на гражданите. Политика, която е добра хранителна среда за радикални, крайни формации, основаващи своето действие единствено върху отрицанието”.

Дискусията за социалната и икономическата политика на страната е крайно наложителна, защото в противен случай под натиска на исканията на различни групи от обществото държавата може да се дестабилизира, заяви премиерът Сергей Станишев.

Премиерът заяви: „В противен случай рискуваме ние като общество да се плъзнем в една наклонена плоскост под натиска на едно, второ, трето искане на различни групи най-вече за доходите, първо – да дестабилизираме страната финансово, да се стигне до много по-висока инфлация, която в крайна сметка ще изяде доходите”.

За следващата година са предвидени увеличения на капиталовите разходи с 2% от Брутния вътрешен продукт, което е 1 милиард лева – тези пари могат да се използват за развитие на човешките ресурси, за конкурентноспособността на икономиката и за изграждане на инфраструктурата, добави министър-председателят.