Има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни – става въпрос за милиарди, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA

Според него има надписани капиталови разходи.

"Капиталовите разходи са заложени за малко над 10 милиарда лева, при положение че България никога не е изпълнявала повече от 7 милиарда и половина капиталови разходи, а миналата година изпълнихме 5,5 милиарда при планирани 8,2", отбеляза той.

Димитров смята, че има поне 2-3 милиарда буфер, който би трябвало да бъде елиминиран

"По същия начин стои и въпросът за издръжката на министерствата и ведомствата – поне милиард и половина поне са завишени", коментира Димитров. В същото време според него заплатите и разходите за заплати са подценени. 

Лидерът на КНСБ смята, че са подценени и данъчните приходи. С близо 20 милиарда ще нарасне брутният продукт, обикновено около 40 процента от брутния продукт са данъчните приходи, обясни Димитров. Аритметиката показва, че би трябвало данъчните приходи да пораснат със 7-8 милиарда,  а те растат с 5 милиарда, даде пример той и посочи, че два-три милиарда и там има като буфери. И с аритметика за две-три минути става ясно, че има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни, отбеляза лидерът на КНСБ и посочи, че говорим за милиарди. Не е толкова страшна цялата картина, смята Димитров.

Според него нещата могат да бъдат балансирани по няколко начина - с увеличение на събираемостта на данъчните приходи или с преструктуриране на данъците. 
nova.bg