През октомври ни очакват температури от 27 до минус 4 градуса
През октомври ни очакват температури от 27 до минус 4 градуса / netinfo

Най-високите температури в равнините през октомври ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 4 и плюс 1 градуса. Това съобщи ст.н.с. д-р Теодосия Андреева, метеоролог в НИМХ-БАН.

Средната месечна температура за октомври се очаква да бъде близка до нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, за високите полета е между 8 и 11 градуса, а в планинските райони е от 4 до 10 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони е между 60 и 80 литра на квадратен метър, а в планините - от 60 до 100 литра на квадратен метър.

През първата половина на месеца температурата ще се задържи около нормата, която за равнинните райони на страната е около 14-15 градуса, по Черноморското крайбрежие е 15-16 градуса, а за високите полета е 13 градуса.

През първото десетдневие увеличение на облачността ще има главно около средата на периода, с валежи от дъжд. Температурите ще се понижат.

В началото на второто десетдневие ще настъпи подобрение на времето, с повишение на температурите. Ще бъде слънчево, като вероятност за превалявания има в края на периода.

През втората половина на октомври средните температури се очаква да бъдат близки до нормите - в равнините около 11-12 градуса, по Черноморието - между 13 и 14 градуса, а във високите полета - около 10 градуса. В този период климатичната вероятност за слани в равнинните райони на страната е 50 на сто, а във високите полета - по-голяма.

През последното десетдневие на месеца времето ще бъде сравнително по-хладно, с превалявания около средата на десетдневието.