Преглед на печата
Преглед на печата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Основна тема в днешните вестници е повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу бизнесмена Христо Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

"Проверяват Ковачки за 13 млн. лева скрити данъци", съобщава "24 часа".Вчера прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмена Христо Ковачки за данъчни измами, като му определи рекордна гаранция от 300 000 лева. "Сумата е толкова висока, защото сме я преценили с оглед на изключително високата степен на обществена опасност на деянията. Имотното състояние на Ковачки също я обуславя", мотивира се наблюдаващият делото прокурор Маргарита Немска, без да коментира сумите и периода, за който са извършени престъпленията. "24 часа" цитира и самия Ковачки, който не се притеснява от проверката, защото нямал какво да крие. Той има намерение да обжалва наложената му гаранция.

"Ковачки покани прокурори и ченгета. Те дойдоха", пише "Труд" в основната си рубрика "Темата", като припомня поканата, отправена от бизнесмена от ефира на Нова телевизия на 10 ноември към прокуратурата и данъчните да проверят бизнеса му.Два дни по-късно 8-етажната сграда осъмна под полицейска блокада, там започнаха обиски в канцелариите, в които се помещават някои от фирмите за сочения за един от най-богатите българи, разказва вестникът. Не ми се иска да мисля, че в България може да има политически поръчки – така Ковачки отговаря на въпрос дали вижда политически мотив в обиска заради Движение НАПРЕД и партия ЛИДЕР, които открито подкрепя. Аз ще си стоя в България – никъде няма да ходя, ще съдействам на разследването, ще доказваме, че сме били прави и че тези обвинения са несъстоятелни, отбелязва той в блицинтервю, публикувано в "Труд".

"Посегнаха на нашия Берлускони", заявява пред "Стандарт" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО – една от партиите в коалиция "Движение НАПРЕД заедно с ЛИДЕР и ЗНС. Много бизнесмени са в една или друга партия. Според него това, което е направил ЛИДЕР, е по-почтено. Както Берлускони в Италия: един крупен бизнесмен излезе и каза "Държавата не се развива добре – аз влизам в политиката", сравнява Каракачанов. Той коментира, че много от хората, които се занимават с престъпна дейност , са известни, но те нямат неприятности с правораздавателните органи.

"Спонсор на ДПС обвинен в данъчни измами за милиони", е акцентът от първа страница в "Сега". Според изданието Ковачки е бил през 2005 г. сред най-големите дарители на ДПС чрез три свои дружества. Политиците реагираха предпазливо на новината за проверката на фирмите на Ковачки, пише още вестникът.

Темата е основна и за "Дневник", който допълва, че още през 2006 г. НСБОП е подала на прокуратурата материали за бизнесмена.

"Станишев сам си наложи борд за ЕС", съобщава "24 часа". Консултативен борд от шестима чужди политици с опит в делата на ЕС ще помагат на премиера Сергей Станишев през следващите 6 месеца да изпълни поставените пред страната ни задачи, свързани с европейското ни членство. По думите на Станишев тази помощ е нужна, тъй като е важно България да се учи от най-добрите практики на европейските страни. Председател на борба ще е бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен, а членове - ексвъншният министър на Испания Жозе Пике, бившият еврокомисар по правосъдие и вътрешни работи Антонио Виторино, бившият член на Европейската сметна палата Онъс Салми, ректорът на Европейския колеж в Брюж Пол Демаре и юридическият съветник Казимир де Далмау.

"Подкрепям Станишев, макар да сме различни", отбелязва пред "Труд" Доминик дьо Вилпен. Той изразява общото убеждение на членовете на борда, че мандатът им ще бъде в това да защитават обществения интерес на България.

"Търси се син лидер на лизинг", обявява в материал в приложението "Наблюдател" "Сега". В СДС трябва да са наясно дали искат да си върнат доверието на хората или работата е някой да напазарува марката и да досъсипе партията, смята авторът.

"Ще спасят ли коалициите партиите", разсъждава социологът Мирослава Радева (МБМД) в материал в "Труд". Със сигурност задаващите се коалиция в център-дясно не могат да разчитат на обществен ентусиазъм, коментира тя. Повечето от участниците са отдавна в политиката и носят отговорност за управлението на страната, мотивира се Радева. Тя вижда шансът на новите коалиции именно в различието. Когато се коалират няколко партии, които поотделно нямат шанс да влязат в парламента, останалите им верни във времето избиратели получават допълнителен стимул да ги подкрепят, смята тя.

"У нас за щастие няма олигарси", коментира в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев. България страда от корупция, но за щастие нямаме олигарси, смята Райчев. Той пояснява, че корупция значи да превръщаш властта в пари, а олигархията била обратното – да превръщаш парите във власт. Ако обаче достатъчно дълго не лекуваш корупцията, можеш да се свлечеш и до олигархия, предупреждава той. Райчев коментира и публикации, че българин в САЩ клевети определени български бизнесмени и политици и името му е Александър Мирчев. Райчев, който е бил приятел на Мирчев, намира, че е абсурд да е петнил България и отбелязва, че той има най-голямата световна кариера, която някой българин е правил.

"Правя фактологични грешки, но общата картина е вярна", цитира "Труд" думите на германския разследващ журналист Юрген Рот на пресконференция по повод книгата му "Новите български демони". Знаете, че Румен Петков искал да ме съди, но това може да се приеме като шегичка, защото нещата, заради които го прави, изобщо не са написани по този начин в книгата, обяснява той. Със сигурност има грешки, но по принцип нещата са изложени съвсем правилно, заявява Рот. "Не може всеки самозванец да плюе по нашата държава и това да бъде възприемано като съвсем нормално", е реакцията на самия Петков. Като "Чудовищни измислици" определя книгата депутатът от БСП Васил Антонов.

"Няма да допринеса, ако се ровя безцелно в миналото", отбелязва пред "Дневник" Калин Томов, съветник по прозрачността в Министерството на отбраната. Министърът не може да преразглежда вече приключили сделки, пояснява той. Оттук нататък ще има само няколко вида сделки с военна собственост - продажба чрез търг, отдаване на право за строеж чрез конкурс или министерството да стои само, декларира Томов.

"Купонът свърши, затягайте коланите", предупреждава пред "Труд" проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на валутния борд в България. Трябва да намалите кредитите до нива, които са реални за вашите доходи, съветва Ханке. Българската икономика е в доста добро състояние, ако я сравним с другите развиващи се пазари, основната причина за това е валутният борд, смята той. Лошото е, че, след като кризата е международна, няма как да не засегне и България, признава Ханке. Според него основната грижа на страната трябва да бъде стриктния контрол върху правителствените разходи.

"4 млрд. лв. заплати раздадени в плик", съобщава в челния си материал "Монитор", като цитира данни, оповестени от социолога Кольо Колев от "Медиана" по време на кръгла маса по проблемите на пазара на работната ръка на черно. Толкова били парите "под масата", раздадени годишно. При 23-28 на сто от анкетираните работници и служители има разминаване при декларираните доходи и реално получаваното възнаграждение. Други 13 на сто нямат никакви трудови правоотношения.

"В Евросъюза няма недосегаеми", коментира в материал за "Труд" Атанас Кънчев, изп. директор в оставка на фонд "Земеделие". Когато се държим адекватно, и реакцията от Брюксел също е адекватна, отбелязва той, като припомня програма САПАРД. В условията на членство в ЕС нито един български некоректен предприемач не може да се чувства недосегаем, посочва той. Времето да се оплакваме отмина, доколко успешно ще усвояваме средствата от европейските фондове е въпрос, който зависи само от самите нас, допълва Кънчев.

Парите и имотите на 267 българи са обект на сериозен интерес от страна на данъчните, пише в челния си материал "24 часа". Проверяваните са били разделени в три примерни групи – политици, които са декларирали участие във фирми, едри предприемачи в сферата на туризма, строителството, недвижимите имоти и банковото дело, както и "гранични бизнесмени" - хора от престъпния свят, ориентирали се към легални дейности.

Вестниците отбелязват официалното посещение на българския президент Георги Първанов в Аржентина, като акцентират върху икономическия аспект. "Първанов кани у нас аржентинския бизнес", пише "Труд". Като предимства Първанов е изтъкнал членството ни в ЕС, което дава възможност за по-широк пазар, освен тясно българския, както и че страната ни е "данъчен рай" за чуждите фирми. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е заедно с Първанов в Аржентина, се е договорил за подписване на споразумение за изграждане на смесена индустриална зона. Идеята е аржентинците да внасят суровини, българските партньори да ги превръщат в готови продукти и те да се предлагат на европейския пазар. Днес Първанов пристига в Мексико.