Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част от страната в понеделник.
 
За 10 области на страната е обявен оранжев код за валежи и гръмотевични бури за понеделник, 3 юли, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 
Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка и Разградска. Според синоптиците в тези райони с преминаването на добре изразен студен фронт ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очакваните количества валежи са 35-65 мм за 12 часа.
 
За други 14 области на страната, както и за столицата е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури за понеделник. Предупреждението е в сила за областите Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, София-град, София-област и Пернишка.
 
Прогнозите са, че в тези райони с преминаването на добре изразен студен фронт ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очакваните количества валежи в тези области са до 35 мм за 12 часа.
 
Какво време ни очаква през юли?

През следващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад.
 
Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19 и 24 градуса, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.
 
Повече за времето в понеделник вижте тук

През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg