Предлагат заведения, неспазващи забраната за пушене, да се включват в черен списък
Предлагат заведения, неспазващи забраната за пушене, да се включват в черен списък / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сдружение "Зелени инициативи" предлага заведенията, които не спазват забраната за тютюнопушене на закрито, да бъдат включени в "Черен списък на димящите заведения", съобщават от гражданската организация.

„Подкрепяме гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито и вярваме, че забраната е превантивна мярка, която ще запази здравето на българите", посочват от организацията.

Отмяната на забраната, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика, смятат от "Зелени инициативи". От организацията посочват още, че според направените социологически проучвания повечето пушачи са срещу промяна на закона, предава БТА.

„Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото факта, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезмисля усилията за приемане на новите правила", заявяват от "Зелени инициативи".

От сдружението призовават гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят черния писък на заведенията, където закона за тютюнопушене никога не се е спазвал.