/ iStock/Getty Images
В резултат на повишаването на зимните температури и намаляване на количеството сняг през последните 5 години се наблюдава значително по-ранен старт в цъфтежа на първите дървета в сравнение с годините с типична зима. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Микрокърлежите в домашния прах причиняват алергии и астма

Това означава, че настъпва поленовият сезон, който е страшно неприятен за хората с алергии.

В района на София леските вече традиционно цъфтят през януари. През февруари цъфтежът на елша, ясен и видове от сем. Кипарисови показва тенденция да е все по-ранен и все по-интензивен. Показателно е, че през тази година се постави пореден рекорд за отчетено количество дървесен полен през февруари.

Прогноза за месец март 2024 г.

Според дългосрочните метеорологични прогнози през тази година се очакват температури около средните за месеца и доста дни с валежи, предимно от дъжд.

Независимо, че ще има много цъфтящи дървета, честите валежи ще ограничават разпространението на прашеца по въздуха. В резултат само в отделни дни може да се стигне до по-значителна въздушна поленова концентрация. В по-топлите райони на страната цъфтежът ще започва и ще се развива с около 10 до 14 дни по-рано, отколкото в останалите части. В планините почти няма цъфтящи видове, с изключение на лески и трепетлики в по-ниските места. В ниските части край реки ще има локално по-висока поленова концентрация от прашеца на цъфтящи елши.

Странният свят от организми, които живеят вътре в нас

В градовете най-голямо количество прашец ще се отделя от ясен, тис и различни видове от сем. Кипарисови. От една страна това са видове, които образуват голямо количество прашец, но от друга те са и често използвани като градска растителност. За по-голямата част от страната растенията, които ще цъфтят и биха предизвикали алергични оплаквания у чувствителни пациенти през месец март се отнасят към 6 семейства.
 

алергии
НЦЗПБ

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня