По думите му до дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори
„До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори”. Това заяви в предаването „Здравей, България” правосъдният министър Атанас Славов.

Преди това правосъдният министър коментира изслушването в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По думите му изслушването на Гешев е трябвало да продължи половин час, но е продължило едва 15 минути.

„Нашето - на министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и аргументите на ВСС за отстраняването на главния прокурор.

Изслушване на Гешев е насрочено в правна комисия

„Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама как така сте тръгнал, при положение, че има висящо производство”, преразказа Славов.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове”, смята Славов.

Запитан дали, след като е чул изслушването, очаква да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов коментира, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване”.

Когато решат - работят. Видяхме свръхактивното в последните седмици. А какво правеха в изминалите 4 години. Този въпрос му беше и зададен по време на изслушването”, каза Славов.

 „Основният акцент на комисията беше: „Защо чак сега?". Няма разумен отговор на този въпрос”, каза Славов.
NOVA