Пострадали от земетресението перничани подготвят протести
Пострадали от земетресението перничани подготвят протести / Sofia Photo Agency, архив

Инициативният комитет в защита на пострадалите от земетресението на 22 май и последвалите вторични трусове в Перник и околните населени места ще предприеме организирането на протестни действия заради мудността и бездействието на държавата в преодоляването на бедствената ситуация в района на трусовете. Това съобщи председателят на ИК Николета Максимова.

В Община Перник са постъпили 7 574 молби на граждани, желаещи да бъдат подпомогнати от МКВПМС, от общо 8 507 обработени преписки на граждани, свързани със земетресенията. За пет месеца от МКВПМС са разгледани молбите на 509 домакинства, като молбите на 25 от тях са преразгледани и са получили доплащане върху предишно решение на МКВПМС. Постъпилите средства за подпомагане на гражданите са 1 639 085 лв. От тях са преведени по сметките на хората 1 153 250 лева.

Хиляди са жителите на Перник и Радомир, които възстановиха домовете си със собствени сили и средства, без да искат помощ от държавата. В същото време тези, които разчитаха на полагащата им се и жизнено нужна за тях помощ от държавата ще посрещнат зимата сред руини, а мнозина и във фургони, заявиха от гражданския комитет.

При повече от 220 жилища със заповеди за събаряне, сглобяеми къщи ще получат едва 20-30 лица и домакинства.

Удовлетворяваха се заявленията за помощ само на хора, които успяха да се срещнат лично с командирования в Перник министър Томислав Дончев и секретаря на Междуведомствената комисия, или да се оплакват пред телевизионните камери. Действията на преговори и съдействие с властите от страна на Инициативния комитет дадоха резултати, но те са незначителни на фона на размерите на последиците от земетресенията, допълват недоволството си от комитета.