Поскъпва билетът за градския транспорт в Пловдив
Поскъпва билетът за градския транспорт в Пловдив / Sofia Photo Agency

80 стотинки става редовният билет в градския транспорт в Пловдив от 1 май, а ученици, пенсионери и студенти ще плащат по 40 стотинки. Това потвърдиха днес официално от община Пловдив, след като ден по-рано Дарик съобщи за пазеното до последно в тайна увеличение с по 10 стотинки.

Няма да има проблеми с въвеждането на новите цени на билетите от утре, ако превозвачите са създали необходимата организация, заяви кметът Славчо Атанасов.

Превозвачите обаче прогнозираха, че липсата на разгласа на увеличението ще доведе до скандали между кондуктори и пътници в празничните дни.

Кметът на Пловдив заяви, че зад увеличението на цените стоят железни икономически аргументи, макар преди месец и половина да оспори мотивите на транспортните фирми и да заяви, че други превозвачи биха се съгласили да возят пловдивчани при досегашните условия.

Славчо Атанасов бе категоричен, че общината няма да прибегне към ограничаване на социалните пътувания, които са привилегия за 80 000 жители на общината. Сегашните цени от 70 ст. за пътници без преференции и 30 за ученици, студенти и пенсионери бяха въведени в началото на годината и издържаха само четири месеца.

Превозвачите настояваха за увеличение още от 1 април, заради непрекъснатото вдигане на нафтата, но ресорният заместник-кмет Димитър Цветков заяви, че нови цени ще влязат не по-рано от юли.