Народното събрание избра новите конституционни съдии след близо 4-часов дебат. За двете места от парламентарната квота в КС имаше трима кандидати - Десислава Атанасова, предложена от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков, номиниран от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), и Цвета Рангелова, издигната от "Възраждане".

Въпреки острите критики на опозицията Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани от депутатите. 

БТА

Минути след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те са достатъчно добри юристи и познават политиката в България.

Борисов подчерта, че партия ГЕРБ е била създадена да извади БСП от властта и българският народ го е потвърдил. “Аз, откакто се помня, Янаки Стоилов е от БСП, Нинова с какви очи казва, че Атанасова не може да е конституционен съдия. Поздравявам и колегите от Възраждане за също добрата кандидатура”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Депутатите избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков сподели пред журналисти, че е щастлив и горд.

"Поздравих Белазелков и му казах, че единственият му дълг трябва да е за България", каза той. 

Петков е категоричен, че всеки политик трябва да си носи отговорността за решенията. “Ако президентът реши да прави маневри, той трябва да си отговаря”, смята той.

БТА

Относно подкрепата за кандидатурата на Десислава Атанасова от страна на ПП-ДБ Петков заяви: “В това разпределение в НС има отговорности. Всяка партия трябва да знае къде са червените линии. Тези компромиси са тежки много пъти. Ако крайният резултат е такъв, че повече хора като Белазелков влязат в други институции, България ще е една по-добра държава”, заяви Кирил Петков.

"Избрахме най-доброто, пълна подкрепа имаха и двамата кандидати". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

БТА

Пеевски определи оглавяването на “Възраждане” на комисията за контрола на службите като най-големия скандал. “Днес държа да се вземат мерки. Още днес ще изготвим поправка. Ние сме застрашени от тези проруски лица. Наша грешка е, че на ротационен принцип “Възраждане” оглавяват комисията за специализираните служби. Трябва да вземем незабавни мерки”, категоричен е Пеевски.

"БСП за България" пък подготвя жалба до Конституционния съд (КС) заради деветгодишния мандат на новоизбраните конституционни съдии. Това каза от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова след избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.

БСП България

Срокът от девет години противоречи на решение на КС само от преди дни. Това е само една от причините да гласуваме „против“. С това решение нарушавате конституционни правила и норми, поради което обявяваме, че ще подготвим жалба до КС, каза Нинова. Обръщаме се към онези народни представители, които искат да я подкрепят - да обжалваме решението за деветгодишния срок на новоизбраните конституционни съдии, каза лидерът на БСП.

"Днес КС беше поруган. Новоизбрани конституционни съдии имат за цел да узаконяват престъпения в НС". Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов относно избирането на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Борислав Белазелков от ПП-ДБ.

БГНЕС

Костадинов поясни, че според правилника е ред на “Възраждане” да оглави комисията за контрол над службите, защото ротационно се пада на всяка партия да я ръководи в срок от 6 месеца.

Лидерът на Възраждане сподели и, че е имало сблъсък между Делян Пеевски от ДПС към Тошко Йорданов. “Мен вчера ме наказаха, че съм нарекъл Тагарев “лицето”, а днес нищо не се случи, когато Пеевски каза на Йорданов “Айде, марш бе!”, заяви Костадинов.
БГНЕС/БТА