Похитителят Стефан Петров издържал психотест за боен пилот
Похитителят Стефан Петров издържал психотест за боен пилот / снимка: Sofia Photo Agency

Стефан Петров, който направи опит за въоръжен грабеж на банка в Сливен, на два пъти е издържал успешно психотест, съобщи БНТ. Психологът Димо Станев твърди, че Стефан е преминал психотеста по всички правила без отклонения от нормата. Петров издържал теста за психическа годност през 2006 и 2009 г. По закон на всеки три години човек трябва да доказва, че е годен да упражнява професията охранител.

Според психолога, провел изследването, тестът „MMPA” дава най-точни резултати, определящи характеристиката на личността. Той е разработен от американски учени през 60-те години в Университета в щата Минесота. Първоначално е бил предназначен за тестване на пилоти на военни самолети, а по-късно е стандартизиран за граждански цели.

Станев разказа, че при явяването си на изпита преди година и половина Стефан е бил изключително спокоен. „Мога да твърдя, че не е имало никакво поведение, което да ме смути мен, защото една от задачите ми по време на тест, аз да следя все пак проявите на хората. И ако има нещо, което да предизвика някакви съмнения и притеснения в мен, аз съм длъжен да потърся начин да изясня на какво се дължи - дали това е момент на емоция или трайна черта на поведението”, казва психологът.

Димо Станев специално прегледал резултатите от теста, когато разбрал, че Стефан е в основата на драмата със заложниците в Сливен. „Резултатите показаха, че не съм допуснал грешка, че Стефан си е бил напълно в норма, обичайната норма за хората и никакъв проблем повече”, добавя той. Психологът каза още, че този тест дава най-точна и най-вярна оценка на личността. Според него причината за отключването на агресията в 27-годишния мъж може да бъде всякаква. Понякога „чашата прелива” и от най-малкото нещо, може да е и една дума дори. Психологът няма обяснение защо охранителят е нахлул в банката в Сливен.

При нападението на банковия клон в Сливен Стефан Петров Стефанов простреля един охранител и държа като заложници над 18 часа шест служителки на Инвестбанк. Срещу 27-годишния Стефанов има повдигнати три обвинения - за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство, за вземане на заложници и за без надлежно разрешително за носене на боеприпаси.