По-доброто ни бъдеще минава през ускорено построяване на АЕЦ „Белене” според Първанов
По-доброто ни бъдеще минава през ускорено построяване на АЕЦ „Белене” според Първанов / снимки: DarikNews.bg

Президентът на България /мандат 2002-2012 г./ Георги Първанов заяви на митинг в Плевен, че по-доброто бъдеще на страната ни минава през възстановяване и ускореното строителство на АЕЦ-Белене.

Спирането на строителството Първанов нарече "престъпно решение, за което носи отговорност лично Бойко Борисов". Георги Първанов "се обзаложи" пред участниците в митинга с правителството, че "нова атомна централа ще има и ако то навреме не осъзнае своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта "Белене". Първанов изрази убеденост, че "това е шансът на България да запази водещото си място на Балканския енергиен пазар". Той съобщи, че се е подписал под започналата подписка с искане за референдум за АЕЦ-Белене и каза, че очаква още в следващите седмици да се съберат над 1 милион подписа.

На площад "Стефан Стамболов" в Плевен, пред Драматично-кукления театър "Иван Радоев", се събраха стотици граждани, членове и привърженици на различни партии, хора от различни религии, от различни синдикати, представители от регионите Плевен, Враца, Монтана, Никопол, Червен бряг в подкрепа на инициативата на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?".

Лозунгите, които издигнаха участниците гласяха "Монтана е с Белене", "АЕЦ Белене - бъдеще за децата ни", "АЕЦ Белене - работа за хиляди българи", "Плевен е ЗА Белене", "Аз не искам да плащам неустойките за Белене!А ти?", "Стоп на лъжите за АЕЦ Белене", "И Червен бряг не се отказва".

От трибуната говориха депутати, представители на синдикатите, на земеделците. Красимир Тодоров, общински съветник от Белене и съпредседател на гражданско движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?", заяви, че "протестът е граждански и ще остане такъв, защото ние сме граждани на България". Той завърши словото си с думите: "Проектът Белене ще сбъдне мечтата ни за енергийно независима България и ние ще вървим плътно и неуморно, до постигането на нашата цел! София, ние пристигаме!"

На протестния митинг беше разпространена листовка с основните искания на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ-Белене, а ти?", а именно, ревизиране на взетите от Министерския съвет и Народното събрание решения в края на март, публично огласяване на доклада на HSBC с икономическата обосновка за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в Република България и провеждане на национален референдум "за" или "против" строителството на АЕЦ "Белене", който, ако е необходимо, ще бъде предшестван и от промяна на Конституцията на Република България.

Листовката, разпространена от инициативния комитет на гражданската организация, съдържа и някои от най-големите лъжи около площадката на строежа и липсата на инвеститор за осъществяване на проекта.

Председателят на Областното ръководство на БСП в Плевен Васил Антонов обяви, че само по време на митинга са събрани над 2000 подписа в подписката, организирана в подкрепа на строежа на АЕЦ "Белене".

Подоброто ни бъдеще минава през ускорено построяване на АЕЦ Белене според Първанов
netinfo