Пирински: Депутатите са длъжници на обществото, защото гласуват с чужди карти
Пирински: Депутатите са длъжници на обществото, защото гласуват с чужди карти / netinfo

По повод две години от дейността на 40 Народно събрание в началото на днешното пленарно заседание председателят Георги Пирински направи отчет за работата на депутатите. Той отбеляза, че народните представители все още са длъжници на българските граждани, защото продължавала практиката за гласуване с чужди карти.

По думите на Пирински когато залата е празна, но пълна с гласове, не може да бъде друго впечатлението за обществото, освен че вземането на решения е под съмнение. Той беше категоричен, че когато има забравени карти по пултовете ще моли парламентарните секретари да ги събират.

Иначе председателят на парламента отчете, че за две години работа 40 НС е приело 391 законопроекта, от които 243 хармонизационни във връзка с членството в ЕС. 49 са изцяло новите закони.

Като негативна тенденция Пирински отбеляза няколкократните изменения на едни и същи кодекси и законопроекти. 7 пъти е бил променян Кодекса за социално осигуряване, три пъти кодекса на труда, а четири пъти закона за здравното осигуряване.

Междувременно мнозинството отхвърли искането на Любен Дилов-син от ОДС за изслушване в рамките на тази седмица на вътрешния министър Румен Петков във връзка с полицейския произвол над протестиращи от Марица Изток.

Отхвърлено беше и искането за изслушване на премиера Сергей Станишев във връзка с последния доклад на ЕК.

Не се прие и искането на ДСБ в седмичната програма да влезе обсъждането на проекторешение за създаване на временна анкетна комисия заради скандала с твърденията за нерегламентирани подслушвания на политици от служители на НСО. Тъмносиният депутат Атанас Атанасов попита колегите си в залата знаят ли на какво основание началникът на ГЩ на БА и областният управител на София-област ползват специализиран транспорт на службата, а също и главният мюфтия и патриархът. Нали вероизповеданията са отделно от държавата, заяви Атанасов. Той призова мнозинството да попита вътрешния министър защо не използва НСО. По думите му отговорът се крие зад това, че хора на Маргините са по върховете на службата.