Парите за майки на деца с увреждания - според заболяването?
Парите за майки на деца с увреждания - според заболяването? / БГНЕС, архив
Парите за майки на деца с увреждания - според заболяването?
91055
Парите за майки на деца с увреждания - според заболяването?
  • Парите за майки на деца с увреждания - според заболяването?

Майките на деца с увреждания ще получават месечни помощи в зависимост от степента на увреждане на детето. Това е заложено в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за следващата година, каза в Стара Загора министър Зорница Русинова.

Ако детето е с увреждане над 90%, майките ще получават по 930 лв. месечно. Ако увреждането е между 70 и 90% помощта ще бъде в размер на 450 лв., а ако е между 50 и 70% - 350 лв. Няма значение какъв е доходът на семейството и за какво ще се използват парите, обясни министърът.

"Бюджет 2017 до голяма степен подпомага няколко основни политики, които сме стартирали през тази година. Съществената промяна е по отношение на социалните плащания. За първи път е възможността да организираме плащанията към децата с увреждания според степента на увреждането. Голяма част от майките на деца, които са с над 90% увреждания, ползват програмите за личен асистент. Но техните искания бяха те да не са зависими от европейски програми,а по друг начин държавата да се погрижи за тях", обясни социалният министър.

Русинова посочи още, че в момента безработицата е с най-ниските нива за последните 11 години. Фокусът в политиката на пазара на труда е насочен към дълготрайно безработните и неактивните младежи. Бюрата по труда ще работят още по-активно с тези групи, като ще им се предоставя непрекъснато актуална информация за обучения и квалификации, както и ще се посредничи активно за постъпването им на работа.

Още новини от Стара Загора