Отложиха делото срещу Христо Бисеров, постъпил спешно в болница
Отложиха делото срещу Христо Бисеров, постъпил спешно в болница / снимка: БГНЕС, архив

Процесът срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров не успя да започне и днес. Оказа се, че той е постъпил спешно в болница вчера, обясни адвокатът му Христо Ботев.

Започва делото срещу Христо Бисеров

Бисеров е обвинен в данъчни и валутни престъпления. Заради допуснати нарушения делото беше връщано на прокуратурата.

От материалите по разследването бяха отделени доказателства, според които прокуратурата твърди, че Бисеров е извършил и "пране на пари". Разследването в тази му част все още продължава, коментира защитникът на Бисеров.

Прокуратурата коригира обвинението срещу Христо Бисеров

На 25 ноември Софийският градски съд ще направи пореден опит да започне процесът.

Прокуратурата твърди, че в периода 1 януари 2013 г. - 31 март 2014 г. Христо Бисеров е нарушил Валутния закон и не е декларирал вземанията си от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лева.

Христо Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания със сумите - наредените на 12 декември 2012 г. парични преводи по сметки на сина си в Македония. Извършените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лева.

Данните за наличностите по сметките в банка в Женева в различна валута - 314 529 щатски долара и 82 515,39 евро, Бисеров не е декларирал и в подадената на 25 март 2013 г. в София пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности. Така като лице, заемащо висша държавна длъжност - народен представител, той е затаил истина относно имуществото си.