Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех предлага Игнатов
Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех предлага Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех предлага Игнатов
48212
Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех предлага Игнатов
  • Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех предлага Игнатов

Повече от 15 висши учебни заведения са потвърдили, че няма да увеличават таксите си  през следващата година. Това стана ясно на кръгла маса в Министерство на образованието, в която взеха участие министър Сергей Игнатов и Изпълнителният съвет и ръководството на Националното представителство на студентските съвети. Темите на дискусията бяха концентрирани върху реформите в образователната система и очакваният нов закон за висшето образование.

Отличниците да плащат по-малко от студентите със слаб успех. Според образователният министър Сергей Игнатов това трябва да стане факт, за да може да се отсяват по-лесно добрите кадри. „Ако университетските ръководства желаят, ще вдигнат таксите. Но те могат да ги вдигнат ако желаят с диалог със студентите. Висшето образование носи добавена стойност и на студентите”, заяви той.

„Ние искаме тази по-малка част, но изключително активна, от българските студенти да бъде стимулирана чрез финансов механизъм, така че най-активните, отличните студенти, да плащат минимални или никакви такси”, обясни още Игнатов. Министърът сподели и вижданията си за българските университети като конкурентни на тези в Европа.

Въпреки потвърждението,че таксите няма да бъдат увеличавани, днес около 300 студенти излязоха на мирен протест срещу увеличаването на таксите. Според председателя на студентския съвет на лесотехническия университет в столицата, се наблюдава масова незаинтересованост сред студентите, които не участват в студентските съвети.